Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredningen om Saudiaffären läggs ned

Brottsutredningen om hur det gick till när Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) skulle se till att det uppfördes en vapenanläggning i Saudiarabien läggs ned. Det saknas anledning att anta att brottet trolöshet mot huvudman begåtts.

Om osant intygande begåtts är det preskriberat, skriver chefsåklagaren i säkerhetsmål, Tomas Lindstrand, i beslutet.

I mars rapporterade Ekot i Sveriges Radios att FOI bildat ett bulvanföretag, SSTI, för att samordna bygget av fabriken eller anläggningen. FOI polisanmälde omständigheterna kring bildandet av bolaget. Trolöshet mot huvudman misstänktes eftersom SSTI bildats med pengar från FOI – kapital som dessutom inte återbetalats.

Olika uppfattningar

Bland de förhörda finns bland andra FOI:s tidigare generaldirektör Madelene Sandström, statssekreteraren Håkan Jevrell och en annan tjänsteman vid försvarsdepartementet, en Saab-representant samt SSTI-grundaren Dick Sträng. De har olika uppfattningar om vem som kom på upplägget med ett bolag bildat av FOI och vem som beordrade det.

Lån från Must

"Finansiering för att köpa och igångsätta ett bolag ordnas sannolikt i januari 2009", skriver Lindstrand. Det sker genom ett lån från den militära underrättelsetjänsten Must på 250 000 kronor.

Säkerhetschefen på FOI uppgav i förhör att han fick pengarna kontant. Pengarna överlämnades till Sträng.

Chefen för Must, Stefan Kristiansson, hävdar att underrättelsetjänsten inte vetat vad pengarna skulle användas till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.