Den motanmälan om misshandel so Kent Ekeroth gjorde mot mannen han misstänks ha örfilat lades ned i förra veckan. Foto: Sven LindwallDen motanmälan om misshandel so Kent Ekeroth gjorde mot mannen han misstänks ha örfilat lades ned i förra veckan. Foto: Sven Lindwall
Den motanmälan om misshandel so Kent Ekeroth gjorde mot mannen han misstänks ha örfilat lades ned i förra veckan. Foto: Sven Lindwall
Brottsmisstanken gäller ringa misshandel, den mildare rubriceringen, och handlar om ett slag med öppen hand, en örfil, som Ekeroth ska ha utdelat mot den andre mannens ansikte. Kent Ekeroth syns längst bak på bilderna från kön.Brottsmisstanken gäller ringa misshandel, den mildare rubriceringen, och handlar om ett slag med öppen hand, en örfil, som Ekeroth ska ha utdelat mot den andre mannens ansikte. Kent Ekeroth syns längst bak på bilderna från kön.
Brottsmisstanken gäller ringa misshandel, den mildare rubriceringen, och handlar om ett slag med öppen hand, en örfil, som Ekeroth ska ha utdelat mot den andre mannens ansikte. Kent Ekeroth syns längst bak på bilderna från kön.
Sedan tidigare är det känt att övervakningsfilmen från krogkön inte visar hela händelseförloppet och därför har begränsat bevisvärde. Utredningen lutar sig i stället mot ögonvittnen.Sedan tidigare är det känt att övervakningsfilmen från krogkön inte visar hela händelseförloppet och därför har begränsat bevisvärde. Utredningen lutar sig i stället mot ögonvittnen.
Sedan tidigare är det känt att övervakningsfilmen från krogkön inte visar hela händelseförloppet och därför har begränsat bevisvärde. Utredningen lutar sig i stället mot ögonvittnen.

Utredningen om Kent Ekeroths krogbråk klar

Publicerad

Utredningen om riksdagsmannen Kent Ekeroths (SD) misstänkta krogmisshandel är klar och omfattar cirka 150 sidor och drygt ett dussin vittnen.

Han har fram till den 2 februari på sig att lämna synpunkter på förundersökningen.

– Jag håller på att skriva ett yttrande just nu, säger Johan Eriksson, Ekeroths advokat.

Mannen som politikern misstänks ha örfilat har friats från alla misstankar.

Förundersökningen mot den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Kent Ekeroth, 35, efter krogbråket för två månader sedan är på slutdelgivning.

Brottsmisstanken gäller ringa misshandel, den mildare rubriceringen, och handlar om ett slag med öppen hand, en örfil, som Ekeroth ska ha utdelat mot den andre mannens ansikte.

Under tiden är politikern, som nekar till brott, satt på timeout från sina uppdrag som SD:s rättspolitiske talesperson och ledamot av Justitieutskottet, på uppmaning av partiledare Jimmie Åkesson.

Advokaten: "Vill att åklagaren ska fundera"

Slutdelgivningen innebär att åklagaren anser att utredningen är klar och att de inblandade, misstänkt och målsägare, har fått ta del av materialet för att kunna lämna eventuella synpunkter och begära ytterligare åtgärder i förundersökningen.

De har på sig fram till den 2 februari.

Och Kent Ekeroths advokat Johan Eriksson berättar att han just nu arbetar med ett yttrande.

– En sak kan jag redan säga: att det kommer handla om en bedömning av saken som jag vill att åklagaren ska fundera över innan hon väcker åtal. Om det faktiskt finns skäl att väcka åtal, säger advokaten, som eventuellt även kommer begära kompletteringar av förhör som hållits i utredningen.

Åklagaren: "14 vittnen är hörda"

Chefsåklagare Lena Kastlund, vid särskilda åklagarkammaren, anser att förundersökningen är noggrant genomförd.

– Vi genomför alla våra utredningar väldigt noga, kanske mer noga än vanliga åklagarkammare. Jag vill minnas att förundersökningen är på cirka 150 sidor och att 14 vittnen är hörda, säger Lena Kastlund.

Tidigare i januari berättade Lena Kastlund att Kent Ekeroth var hörd och delgiven misstanke efter bråket i kön utanför en nattklubb vid Stureplan natten mot den 24 november förra året.

Flera ögonvittnen till bråket

Sedan tidigare är det känt att övervakningsfilmen från krogkön inte visar hela händelseförloppet och därför har begränsat bevisvärde.

Utredningen lutar sig i stället mot ögonvittnen.

– Det finns flera personer som har sett det här och har förhörts, säger Lena Kastlund.

Ekeroths anmälan nerlagd

Motanmälan om misshandel som Kent Ekeroth gjorde mot mannen han misstänks ha örfilat lades ner i förra veckan.

– Allt är nedlagt i den delen. Det enda som finns kvar är misstanken mot Kent Ekeroth, säger Lena Kastlund.

Om inget nytt framkommer så kommer åklagaren sannolikt väcka åtal efter slutdelgivningen. Eftersom Kent Ekeroth nekar till brott så är det inte aktuellt med strafföreläggande och böter – utan åtalet kommer då prövas i en rättegång.

Riksdagsledamoten har vid flera tidigare tillfällen hamnat i bråk och tumult under utekvällar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag