Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredningen om Helenafallet läggs ner

I augusti förra året begärdes mannen häktad, men häktades aldrig.
För 30 år sedan försvann Helena Andersson, 22. Hennes kropp påträffades aldrig men polisen har utrett mord.

Vice chefsåklagare Jenny Karlsson har beslutat att lägga ner utredningen mot den man som varit misstänkt för mordet på Helena Andersson i Mariesstad 1992. 

Anledningen är att mannen avlidit.

– Vi har verkligen försökt att vända på de stenar som det gått att vända på, säger hon.

Det var den 14 juni 1992 som Helena Andersson, 22, försvann i Mariestad. 

Hennes kropp hittades aldrig men polisen har utrett försvinnandet som mord.

I höstas gjordes framsteg i utredningen efter att polisens kalla fall-grupp kopplats in.

– Det grundade sig i förhörsuppgifter, dels uppgifter han själv lämnat i förhör men också upp uppgifter som fanns i iakttagelser från platsen där hon försvann, säger Jenny Karlsson.

I augusti förra året begärdes mannen häktad, men mannen häktades aldrig – dock fortsatte utredningen fram tills nu då utredningen läggs ner på grund av att han avlidit.

– Den här utredningen som jag har lett är gentemot honom som misstänkt och det är den jag lägger ner, säger Jenny Karlsson.

Kan mordutredningen fortsätta på något sätt?

– Ja om det kommer in någonting nytt som visar hur det gått till, eller om det framkommer nya ledtrådar så kan man ta upp en utredning eller förundersökning på nytt.

Peter Thylén, vid polisens grupp för kalla fall, säger till Mariestads-Tidningen att det inte fanns tillräckliga skäl att åtala mannen ifall han var vid liv.

– Även om han inte dött hade han blivit avskriven. Det fanns inte tillräckliga skäl för ett åtal, säger han till tidningen.

Detta är Helenafallet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.