Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utredningen mot Anna Lindstedt snart färdig

Anna Lindstedt. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Alla utredningsåtgärder är slutförda i förundersökningen mot den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt.

– Nu ska vi sätta ihop materialet så att försvaret får en rimlig chans att sätta sig in i hela utredningen, säger åklagaren Hans Ihrman vid riksenheten för säkerhetsmål.

Åklagaren anser fortfarande att misstankarna mot Anna Lindstedt är välgrundade.

I februari i år blev det känt att Sveriges dåvarande ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, hade arrangerat ett hemligt möte i Stockholm om den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai.

Hans dotter Angela Gui, som var med på mötet, har uppgett att hon fick höra att hennes var skulle kunna släppas ur fängelset – om hon avstod från att väcka opinion för hans sak och stoppade medierapporteringen om fallet. 

Stämningen på mötet ska ha varit hotfull.

Uppgifterna föranledde att riksenheten för säkerhetsmål vid Åklagarmyndigheten inledde en förundersökning om egenmäktighet i förhandling med främmande makt.

Brottsutredning snart klar

I maj stod det klart att Anna Lindstedt delgivits misstanke om brott. Hennes advokat Conny Cedermark uppgav då att hon förnekade brott och välkomnade utredningen.

Nu är utredningen i princip klar, enligt åklagaren Hans Ihrman.

– Förhören är avslutade, och övriga utredningsåtgärder är avslutade, så från vårt håll är det inte så mycket mer att göra. Nu ska vi sätta ihop materialet så att att försvaret får en rimlig chans att sätta sig in i hela utredningen.

Åklagare Hans Ihrman. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

I maj sade du att utredningen dittills hade stärkt din uppfattning att misstankarna mot Anna Lindstedt är välgrundade. Gäller det fortfarande?

– Ja.

Brottsrubriceringen är densamma som tidigare, och det är fortfarande bara Anna Lindstedt som är misstänkt.

Hans Ihrman kan inte säga när ett eventuellt åtal kan väckas.

– Vi vill gärna att det går så fort som möjligt. Samtidigt måste man ha förståelse för att försvaret behöver den tid som krävs för att kunna ta del av alla uppgifter och förbereda sitt försvar, säger han.

Anna Lindstedts försvarare Conny Cedermark avböjer att kommentera utredningen.

Mötet på Hotell Sheraton

I mitten av januari kontaktades Angela Gui av ambassadör Anna Lindstedt, som bad henne resa från sin hemstad London till Stockholm för att träffa personer som kunde vara behjälpliga med hennes fars fall.

Angela Gui. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mötet hölls i ett låst rum på hotell Sheraton den 24–25 januari. Utöver ambassadören och Angela Gui närvarade bland andra affärsmännen Kevin Liu och John Meewella.

Enligt Angela Gui ska stämningen efterhand ha blivit hotfull.

En av affärsmännen ska ha sagt att han stod i kontakt med det kinesiska kommunistpartiet och att det var möjligt att hennes far kunde släppas inom ett par år.

Villkoret var att Angela Gui lovade att hemlighålla planen för någon, att hon inte uttalade sig om sin fars fall och att hon stoppade all medierapportering om saken.

Anna Lindstedt ska ha godkänt planen och dessutom lovat att i svensk tv och tala om de svensk-kinesiska relationernas lysande framtid och att be om ursäkt för den incident förra året då polis avvisade kinesiska turister från ett vandrarhem.

När Angela Gui frågade varför förhandlingar inletts utan hennes vetskap eller medgivande ska en person ha sagt: ”Du måste lita på mig, annars får du aldrig se din far igen”.

Under dagarna i Stockholm ska både Anna Lindstedt och affärsmännen ha haft kontakter med kinesiska ambassaden i Stockholm. 

Kinesiska ambassaden har förnekat inblandning i mötet.

Enligt utrikesdepartementet hade ingen som arbetar med Gui Minhais fall informerats om mötet på Sheraton.