Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredningen mot Abdo Goriya tas nu upp igen

S-politikern Abdo Goriya.
Foto: Magnus Jönsson

Den kidnappningsmisstänkta S-politikern Abdo Goriya jagas igen av rättvisan. Han misstänks för att ha hjälpt en vän som ville kidnappa sin egen dotter. 

Åklagaren har nu beslutat att återuppta förundersökningen mot honom. 

- Hon är naturligtvis väldigt nöjd. Vi har väntat på beslut en lång tid, säger Ingela Hessius, målsägarbiträde åt diplomatdottern som skulle kidnappas.

Enligt polisens misstankar planerade S-politikern Abdo Goriya, 54, att hjälpa till att kidnappa dottern till Syriens chargé d'affaires i Stockholm. Diplomaten var missnöjd med dotterns val av pojkvän och då kopplades S-politikern in för att medla i konflikten.

 Abdo Goriya satt häktad i ett par veckor men förundersökningen lades ner. Men nu har åklagaren beslutat att återuppta förundersökningen. 

Viktigast att det prövas

 Diplomatdottern hoppas att utredningen leder till en fällande dom mot politikern.

 - Vi har väntat på beslutet en lång tid, den här väntan är hemskt jobbigt. Det viktigaste är att det prövas, säger dotterns målsägarbiträde Ingela Hessius till Expressen.se.

 Säpo hade avlyssnat när Abdo Goriya pratade med diplomaten i telefon. Då ska de ha planerat hur de kunde föra diplomatens dotter till Syrien eftersom han var besviken på att hon hade träffat en svensk kille. 

 "För jävligt att man inte kan uppfostra sina barn som man vill", ska S-politikern då ha sagt. 

Misshandel i fem, sex dagar

 Abdo Goriya ska sedan ha erbjudit sig att skaffa fram bil och förare åt diplomaten. När diplomatens dotter förts till Syrien skulle ”släkten ta henne i örat och hitta en lämplig person åt henne”.

 I ett annat samtal som Säpo avlyssnat ska diplomaten ha berättat för Abdo Goriya att han misshandlat sin dotter i fem till sex dagar och att hon har förbrukat hans heder.

 Abdo Goriya hävdar att han är helt oskyldig. Han tycker att det har varit jobbigt att leva i ovisshet när utredningen drar ut på tiden. 

 - Det skulle vara mycket bra om de kunde avgöra ärendet, nu har det gått tio månader. Man bollar både mig och flickan från den ena åklagaren till den andra och jag har inte fått något skriftligt besked, säger han till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.