S-politikern Abdo Goriya. Foto: Magnus Jönsson
S-politikern Abdo Goriya. Foto: Magnus Jönsson

Utredningen mot Abdo Goriya tas nu upp igen

Publicerad
Uppdaterad
Den kidnappningsmisstänkta S-politikern Abdo Goriya jagas igen av rättvisan. Han misstänks för att ha hjälpt en vän som ville kidnappa sin egen dotter.
Åklagaren har nu beslutat att återuppta förundersökningen mot honom.
- Hon är naturligtvis väldigt nöjd. Vi har väntat på beslut en lång tid, säger Ingela Hessius, målsägarbiträde åt diplomatdottern som skulle kidnappas.
Enligt polisens misstankar planerade S-politikern Abdo Goriya, 54, att hjälpa till att kidnappa dottern till Syriens chargé d'affaires i Stockholm. Diplomaten var missnöjd med dotterns val av pojkvän och då kopplades S-politikern in för att medla i konflikten.
Abdo Goriya satt häktad i ett par veckor men förundersökningen lades ner. Men nu har åklagaren beslutat att återuppta förundersökningen.

Viktigast att det prövas

Diplomatdottern hoppas att utredningen leder till en fällande dom mot politikern.
- Vi har väntat på beslutet en lång tid, den här väntan är hemskt jobbigt. Det viktigaste är att det prövas, säger dotterns målsägarbiträde Ingela Hessius till Expressen.se.
Säpo hade avlyssnat när Abdo Goriya pratade med diplomaten i telefon. Då ska de ha planerat hur de kunde föra diplomatens dotter till Syrien eftersom han var besviken på att hon hade träffat en svensk kille.
"För jävligt att man inte kan uppfostra sina barn som man vill", ska S-politikern då ha sagt.

Misshandel i fem, sex dagar

Abdo Goriya ska sedan ha erbjudit sig att skaffa fram bil och förare åt diplomaten. När diplomatens dotter förts till Syrien skulle ”släkten ta henne i örat och hitta en lämplig person åt henne”.
I ett annat samtal som Säpo avlyssnat ska diplomaten ha berättat för Abdo Goriya att han misshandlat sin dotter i fem till sex dagar och att hon har förbrukat hans heder.
Abdo Goriya hävdar att han är helt oskyldig. Han tycker att det har varit jobbigt att leva i ovisshet när utredningen drar ut på tiden.
- Det skulle vara mycket bra om de kunde avgöra ärendet, nu har det gått tio månader. Man bollar både mig och flickan från den ena åklagaren till den andra och jag har inte fått något skriftligt besked, säger han till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag