Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredningen läggs ner efter Säpos anmälan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Här är Säkerhetspolisens kritiserade anmälan mot krogen Nosh and Chow.

Enligt dokumentet ska Kent Ekeroth ha utsatts för olaga diskriminering mellan klockan 23.45 och 00.00.

Men åklagare Ronnie Jacobsson lägger ned utredningen.

– Det finns inte förutsättningar att gå vidare, säger Jacobsson.

Det var natten till lördag som Kent Ekeroth avvisades från innekrogen Nosh and Chow i centrala Stockholm.

Anledningen var enligt restaurangchefen Daniel Pramberg att Ekeroth uttryckt sig kränkande mot en kvinna i lokalen. Något som SD-toppen själv hävdar är en lögn.

Under helgen upprättade Säpo, som var med under hela händelseförloppet, en tillfällig anmälan mot krogen för olaga diskriminering.

Dokumentet visar att brottet ska ha ägt rum mellan klockan 23.45 och 00.00. Det framgår också att handläggande enhet är utredningsverksamheten, och att målsägare är Kent Ekeroth.

Som anmälare står säkerhetspolisen.

Utredningen läggs ner

Strax efter 12.00 beslutade dock åklagare Ronnie Jacobsson att lägga ner brottsutredningen.

– Uppgifterna ger inte anledning att anta att det har begåtts något brott, säger han.

Säpos beslut att anmäla händelsen har kritiserats från olika håll.

– Det verkar som att åklagaren tolkar lagen som fan läser Bibeln och tolkar in saker som inte finns. Så vitt jag kan se så ryms inte det under paragrafen om det är det de gör gällande, har Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt sagt till Expressen tidigare under helgen.

Inte grund för diskriminering

Sandra Friberg, docent i civilrätt vid Uppsala universitet, är inne på samma spår.

– Politisk tillhörighet kan inte vara grund för olaga diskriminering i brottsbalkens mening, om det bara är de här omständigheterna som finns, säger hon till TT.

Tidigare under måndagsförmiddagen sa åklagare Ronnie Jacobsson, strax innan han fattade beslut om att lägga ner utredningen, att det troligtvis skulle bli svårt att gå vidare med anmälan.

– Det ligger en hel del i kritiken, jag tog ett felbeslut av allt att döma. Den här gången blev det fel.

Stureplansgruppen uppger att de står fast vid de uppgifter de tidigare lämnat om händelseförloppet. De vill inte uppge om de vet vem kvinnan som påstås ha kränkts är. De vill inte kommentera saken ytterligare eftersom "den är utagerad".

Så står det i Säkerhetspolisens anmälan

"Misstanke om brott har kommit till säkerhetspolisens kännedom varför anmälan upprättas. Brottsmisstanken innebär att Kent Ekeroth på felaktiga grunder har avvisats från restaurang Nosh and Chow i Stockholm".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.