Utredningen läggs ner efter Säpos anmälan

Publicerad

Här är Säkerhetspolisens kritiserade anmälan mot krogen Nosh and Chow.

Enligt dokumentet ska Kent Ekeroth ha utsatts för olaga diskriminering mellan klockan 23.45 och 00.00.

Men åklagare Ronnie Jacobsson lägger ned utredningen.

– Det finns inte förutsättningar att gå vidare, säger Jacobsson.

Det var natten till lördag som Kent Ekeroth avvisades från innekrogen Nosh and Chow i centrala Stockholm.

Anledningen var enligt restaurangchefen Daniel Pramberg att Ekeroth uttryckt sig kränkande mot en kvinna i lokalen. Något som SD-toppen själv hävdar är en lögn.

Under helgen upprättade Säpo, som var med under hela händelseförloppet, en tillfällig anmälan mot krogen för olaga diskriminering.

Dokumentet visar att brottet ska ha ägt rum mellan klockan 23.45 och 00.00. Det framgår också att handläggande enhet är utredningsverksamheten, och att målsägare är Kent Ekeroth.

Som anmälare står säkerhetspolisen.

Utredningen läggs ner

Strax efter 12.00 beslutade dock åklagare Ronnie Jacobsson att lägga ner brottsutredningen.

– Uppgifterna ger inte anledning att anta att det har begåtts något brott, säger han.

Säpos beslut att anmäla händelsen har kritiserats från olika håll.

– Det verkar som att åklagaren tolkar lagen som fan läser Bibeln och tolkar in saker som inte finns. Så vitt jag kan se så ryms inte det under paragrafen om det är det de gör gällande, har Stefan Reimer, chefsrådman vid Helsingborgs tingsrätt sagt till Expressen tidigare under helgen.

Inte grund för diskriminering

Sandra Friberg, docent i civilrätt vid Uppsala universitet, är inne på samma spår.

– Politisk tillhörighet kan inte vara grund för olaga diskriminering i brottsbalkens mening, om det bara är de här omständigheterna som finns, säger hon till TT.

Tidigare under måndagsförmiddagen sa åklagare Ronnie Jacobsson, strax innan han fattade beslut om att lägga ner utredningen, att det troligtvis skulle bli svårt att gå vidare med anmälan.

– Det ligger en hel del i kritiken, jag tog ett felbeslut av allt att döma. Den här gången blev det fel.

Stureplansgruppen uppger att de står fast vid de uppgifter de tidigare lämnat om händelseförloppet. De vill inte uppge om de vet vem kvinnan som påstås ha kränkts är. De vill inte kommentera saken ytterligare eftersom "den är utagerad".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag