Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredningen: Kraftig störning bakom dådet

Inledningsvis tog Islamiska staten, IS, på sig skulden för dådet, men många misstänkte att terrororganisationen i själva verket inte var inblandad.
Foto: Franck Fernandes / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
86 personer dödades i dådet.
Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nice-terroristen Mohamed Lahouaiej Bouhlel dödade 86 personer när han körde en 19 ton tung lastbil in i en folkmassa.
Foto: Claude Paris / AP TT NYHETSBYRÅN

Nice-terroristen Mohamed Lahouaiej Bouhlel dödade 86 personer när han körde en 19 ton tung lastbil in i en folkmassa.

Men nu visar polisutredningen att han var mindre av en religiös islamist, och mer av en störd person besatt av våld, porr och sitt eget utseende.

Det är den franska tidningen Libération som tagit del av interna dokument från den pågående polisutredningen av dådet, som inträffade 14 juli på gågatan Promenade des Anglais i Nice.

Det var då som gärningsmannen, den 31-årige fransk-tunisiern Mohamed Lahouaiej Bouhlel, satte sig bakom ratten på sin lastbil och mejade ner människor som var ute och promenerade.

Inledningsvis tog Islamiska staten, IS, på sig skulden för dådet, men många misstänkte att terrororganisationen i själva verket inte var inblandad utan enbart försöker förstärka bilden av sin egen styrka.


LÄS MER: Frankrike tystnade för att hedra offren i Nice


De uppgifter som då fanns tillgängliga om Mohamed Lahouaiej Bouhlel styrkte inte heller bilden av en religiös muslimsk fanatiker. Bland annat åt han fläskkött och drack alkohol.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel.
Foto: Dr / STELLA PICTURES

Men nu pekar utredningen i stället på att han haft en kraftig störning. Bland annat visar fynd i hans lägenhet och i hans dator och mobiltelefon att han hade ett våldsamt beteende och var fascinerad av extremt våld, porr och kampsport.

Han sägs att han ska ha knivhuggit sin dotters docka inför flickan, och även ha bajsat i barnens säng. Likaså misshandlade han sin tidigare fru.

Avhuggna huvuden

Bland bilderna som hittades i hans dator fanns de på kroppar med avhuggna huvuden, inälvor, men också bilder på kända terrorister som Osama bin Laden.

Likaså finns fynd som tyder på att han var besatt av sitt eget utseende.

Polisens utredning visar också att han planerat att utföra sitt dåd under en längre tid. Redan ett år innan hade han varit på plats på strandpromenaden, rekognoscerat och tagit bilder för att kunna förbereda sig på att utföra en massaker. Bland annat körde han sin lastbil fram och tillbaka till strandpromenaden flera gånger.


LÄS MER: Här poserar Nice-terroristen framför sin lastbil


Det var, skriver Libération, bara en kort tid innan dådet som han började svänga in på en mer radikal islamistisk bana. Han ska då ha sagt till en släkting att det var en synd att lyssna på musik och han började ha synpunkter på hur folk klädde sig.

Människor som kände Mohamed Lahouaiej Bouhlel säger sig inte kunna förklara hur han så snabbt kunde genomgå en sådan fullständig förvandling, skriver den franska tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.