Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utredning startas efter SD-uttalande

Sverigedemokraten Dan Kareliusson, ledamot i landstingsfullmäktige i Stockholm, hävdar i en DN-artikel att det är invandrare "som oftast har vanan att uppsöka akutsjukhusen för alla krämpor". Foto: Sven Lindwall
Dan Kareliusson hävdar att SD har partimedlemmar och sympatisörer bland sjukhuspersonalen som registrerar patienternas etnicitet. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, startar nu en utredning för att vara säker på att det Kareliusson påstår om registreringen inte stämmer. Foto: Pressbild Sll

SD ger invandrare skulden för köerna på akutsjukhusen och hävdar att sjukhuspersonal som sympatiserar med partiet hjälper till att registrera patienters etniska ursprung.

Landstingsrådet Anna Starbrink (L) reagerar starkt och har startat en utredning.

– Om SD:s sympatisörer snokar runt på sjukhusen, ja, det får ju inte förekomma. Det bryter ju mot hälso- och sjukvårdslagen, säger hon till Stockholmdirekt.se.

Uttalanden från Sverigedemokraten Dan Kareliusson, som är ledamot i landstingsfullmäktige i Stockholm, har skakat om. Han hävdar i en DN-artikel att det är invandrare "som oftast har vanan att uppsöka akutsjukhusen för alla krämpor" som är problemet med de långa köerna. Han påstår också att behovet av tolk är en annan orsak till krisen. Men på akutsjukhusen Danderyd, Södersjukhuset och Södertälje anlitas tolk vid mindre än en procent av alla akutbesök.

SD saknar fakta

Dan Kareliusson har ingen statistik eller fakta för sina påståenden. Han hävdar att SD har partimedlemmar och sympatisörer bland sjukhuspersonalen som registrerar patienternas etnicitet.

– Vi har naturligtvis insyn i hela sjukhusverksamheten och eget folk som jobbar inom branscherna, säger Kareliusson till DN.

Detta har föranlett Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd att starta en utredning för att vara säker på att det Kareliusson påstår om registreringen inte stämmer.

"Kan inte vara sant"

– Detta är så dumt att det inte kan vara sant. Men vi måste ju ta det på allvar, säger Starbrink till Stockholmdirekt.se.

Därför tänker hon säkerställa att personalen inte registrerar besökarnas bakgrund.

– Alla har rätt till en likvärdig vård. För papperslösa och asylsökande gäller att de ska få vård som inte kan anstå. I sak är dessutom SD ute och cyklar. Tolkbehovet på exempelvis Södersjukhuset är mindre än 0,5 procent. Det är mycket ovanligt. SD förstorar upp ett behov av tolkar för att vinna billiga poäng, säger Anna Starbrink.