Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredning sågar skandalbolag i Göteborg

Senaste nyhetsklippen från Expressen.
Det kommunala bolaget Älvstranden utveckling
Foto: Daniel Olsson
Lena Andersson, vd för det kommunala bolaget Älvstranden utveckling.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kommunala bolaget Älvstrandens ledning mörkade en misstänkt muthärva för politikerna i den egna styrelsen.

Först då Expressen tre år senare avslöjade historien gjordes polisanmälan.

Det är slutsatsen i en starkt kritisk rapport från Göteborgs stads visselblåsarfunktion där vd Lena Andersson också anklagas för att ha vilselett styrelsen med oriktig information om en miljardaffär där hon rundade bolagets egen jurist och upphandlingschef.

– Jag ser väldigt allvarligt på detta och vi ska ha en diskussion i styrelsen, säger Älvstrandens styrelseordförande Boris Ståhl, S. 

Det är Göteborgs kommuns visselblåsarfunktion som utredd delar av de avslöjande som Expressen haft under våren knutna till det kommunala bolaget Älvstranden utveckling AB. 

Expressen kunde berätta att bolaget redan 2020 fick uppgifter om misstänkta mutor och annan korruption, men att vd valde att ingå en hemlig uppgörelse med den utpekade tjänstemannen i bolaget – där han fick en mindre fallskärm mot att han lämnade själv.
Samtidigt beslutades att inte polisanmäla händelserna. 

Först efter att Expressen avslöjade innehållet i rapporten och den hemliga uppgörelsen – och en av leverantörerna själv medgav i en intervju att han bjudit tjänstemannen på fria fotbollsmatcher och rockshowbiljetter, polisanmälde bolaget.

Varnades för olagligheter

Nu kommer visselblåsarfunktionen fram till att bolagsledningen, med VD i spetsen, vid ett stort antal tillfällen både mörkat och gett oriktig information till politikerna i bolagets styrelse. Det gäller dels uppgifterna om innehållet i en KPMG-rapport 2020 som utredningen inte kan se har getts till styrelsen, men också om stora risker i ett stort miljardprojekt där bolaget ska bygga en halvö i Göta älv. 

Expressens granskning av Älvstranden

15 april Expressen kan avslöja att kommunala Älvstrandens vd Lena Andersson ingått en hemlig uppgörelse med bolagets tidigare miljöchef. Han fick en årslön i fallskärm samtidigt som han fick ett mångmiljonkontrakt som innebar att han från dag 1 kunder arbeta vidare som konsult.

27 april Expressen avslöjar hur Älvstranden 2020 fick en revisionsrapport om omfattande oegentligheter med bland annat misstankar om mutor. Den utpekade tjänstemannen ingick en överenskommelse med vd om att han kunde säga upp sig själv och få 4,5 arbetsfria månadslöner i utbyte. Trots att utredarna misstänkte en rad brott gjordes ingen polisanmälan.

Clas Råbe-Stenström, APS tidigare vd och delägare, medger i en intervju med Expressen att han stod för rockshowbiljetter och fria fotbollsmatcher åt tjänstemannen.

28 april Älvstrandens styrelseordförande Boris Ståhl uppger att styrelsen inte fått all information om härvan och sågar tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius, S, beslutet att inte polisanmäla.

Älvstranden offentliggör att man nu polisanmält härvan. Tre år efter uppgifterna uppdagats.

2 maj Expressen kan avslöja att riksenheten mot korruption inlett en förundersökning om misstänkt tagande och givande av muta. Samtidigt meddelar kommunen att man inför ett inköpsstopp på APS alla avtal under utredning av bolagets medgivanden om gåvor.
15 maj Expressen avslöjar att Älvstranden anlitat PR-byrån Rud Pedersens Göteborgschef Carl-Johan Korsås för att bemöta de folkvalda politikernas beslut att avveckla bolaget.

Halvöprojektet skulle kosta drygt 750 miljoner kronor, men när avtal väl skulle skrivas med en dansk leverantör var summan 1,3 miljarder. Både bolagsjuristen och upphandlingschefen protesterade mot hur processen gått till och menade att de riskerade bryta mot lagen. 

Då ska vd själv ha rundat regelverket och skrivit på tilldelningsbeslutet, enligt visselblåsarutredningens rapport.

Brutit mot regelverk

”Vi bedömer att Älvstranden Utveckling AB genom sitt agerande, och särskilt genom sin underlåtelse att polisanmäla misstänkt brottslighet när den uppdagats, brutit mot stadens regelverk och allvarligt skadat stadens anseende. Att bolaget dessutom givit den anställde mer fördelaktiga villkor i ett hemligt avtal än vad andra anställda har rätt till då de säger upp sig sänder helt fel signaler till såväl egna anställda som invånarna om hur oegentligheter ska hanteras”, skriver visselblåsarfunktionen.

Därtill konstateras att ”Bolagets ledning har vid upprepade tillfällen undanhållit väsentlig information från styrelse samt lämnat oriktiga uppgifter”.

Älvstrandens styrelseordförande Boris Ståhl, S, säger att han ser mycket allvarligt på det som kommer fram i utredningen men vill inte svara på frågan om hur han ser på förtroendet för sin vd innan frågan diskuterats i styrelsen. 

– Det är allvarliga saker, säger han. 

Vd ska ha mörkat och gett oriktig information. Skulle du säga att du har fortsatt förtroende för vd?

– Jag ser väldigt allvarligt på detta. Då vill jag ha en diskussion i styrelsen om den här rapporten. 

Älvstranden ingår som dotterbolag i kommunkoncernen Göteborgs stadshus AB. Där sitter Axel Darvik, gruppledare för L. 

Och han säger att det får vara nog nu. Och för hans del är det helt klart att förtroendet för både vd och ledning är förbrukat.

– Mitt förtroende för vd och ledningen är förbrukat. Det här bolaget behöver göras om i grunden, säger han och kräver att koncernstyrelsen nu kallar in vd Lena Andersson.

– Självklart måste lagar och kommunens regler följas. Ett kommunalt bolag måste alltid jobba för invånarnas intressen.

Under de senaste veckorna har riksenheten mot korruption inlett en förundersökning om givande och tagande av muta. Men åklagaren Arne Fors uppger redan nu att flera av misstankarna kan komma ha preskriberats, då bolaget dröjde med polisanmälan.

Åklagaren: ”Synd att det är så längesedan”

– Utredarna får titta på om det finns någonting som inte är preskriberat. Det är synd att det är så längesedan, men man får göra så mycket man kan, sa Arne Fors tidigare i vår.

Vd Lena Andersson har uppgett att hon inte såg de misstankar som kom fram som så tydliga att de skulle vara bevisade.

Det är ett resonemang som kritiserats hårt av bland andra kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Jonas Attenius och som visselblåsarfunktionen nu sågar:
”Vi bedömer att det inte råder något tvivel om att de misstänkta oegentligheter som på ett ingående sätt beskrivs i rapporten är av den arten att de borde ha polisanmälts redan 2020. Bolagets invändning om att det inte var säkert att en polisanmälan skulle ha lett till en inledd förundersökning och en fällande dom saknar relevans.”

Även Konkurrensverket har börjat utreda en hemlig uppgörelse som vd Lena Andersson gjorde med en tidigare miljöchef i i bolaget, som fick både fallskärm och ett mångmiljonavtal där han fortsatte arbeta vidare som konsult med samma arbetsuppgifter.

Expressen söker Älvstrandens vd Lena Andersson.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.