Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredning: Påven kände till övergrepp på pojkar i Tyskland

Förre påven Benedictus XVI.
Foto: GREGORIO BORGIA / AP TT NYHETSBYRÅN

Förre påven Benedictus XVI anklagas i en oberoende utredning för att ha känt till att katolska präster förgrep sig på pojkar i Tyskland, utan att agera.

Påve Benedictus, född Joseph Ratzinger, var ärkebiskop i München och Freising mellan 1977 och 1982. Han har förnekat allt ansvar, men experter är av en annan åsikt, enligt utredande juristen Martin Pusch.

Det handlar om fyra präster som bevisligen begått flera övergrepp men ändå tilläts fortsätta arbeta inom kyrkan.

Benedictus uttryckte ”chock och skam” över övergreppen, sade hans talesperson. Men Benedictus har inte haft kännedom om innehållet i rapporten som offentliggjordes på torsdagen, och enligt talespersonen ska han studera rapporten på omkring 1 000 sidor de närmaste dagarna.

Även Vatikanens talesperson Matteo Bruni påpekar att man ännu inte gått igenom rapporten, men betonar den ånger och den skuld som Vatikanen känner för övergreppen.

Benedictus, i dag 94 år, avgick 2013.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.