Partiledarnas beslut om coronakommissionen

Busch, Sjöstedt och W. Jonsson reagerar på utrikesministerns uttalanden: ”Otroligt allvarligt”
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch, KD:s partiledare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den kommission som ska granska hanteringen av coronapandemin ska vara färdig före valet 2022, rapporterar Dagens Nyheter.

Enlig TV4 Nyheterna kommer kommissionens utredning att presenteras i olika etapper, där första delen kommer att presenteras redan i november i år.

Kommissionen kommer tillsättas inom kort.

Enligt Dagens Nyheter kan granskningskommissionen tillsättas redan i början av nästa vecka. Alla partier har berättat vad de anser att kommissionen bör ägna sig åt. 

Vänsterparter lyfter fram äldreomsorgen. 

– Den bör utredas först och snabbt så att vi kan använda slutsatserna under det att smittan pågår. Smittspridningen i äldreomsorgen är det största misslyckandet men det finns fortfarande lärdomar att dra, säger Jonas Sjöstedt (V) till DN.

Enligt TV4 Nyheterna kommer kommissionens arbete att presenteras i olika etapper, där utredningen om äldreboendena kommer att presenteras först den 30 november i år.

”Regeringen har lyssnat”

Preliminärt sätts också ett slutdatum någon gång under det första kvartalet 2022. 

– Regeringen har lyssnat på att vi vill ha det här redovisat i god tid före valet 2022. Det här är en av de värsta kriser som Sverige råkat ut för på decennier. Då är det rimligt att väljarna i valet 2022 kan ta ställning till det, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.