Det var i slutet av januari i år som en gravid kvinna tvingades av ett tunnelbanetåg vid Hötorget i Stockholm av två ordningsvakter.
Enligt SL saknade kvinnan giltigt färdbevis då en biljettkontroll genomfördes och avvisades efter att en tilläggsavgift skrivits ut.
Nu har utredningen om ordningsvakternas ingripande lagts ned.
Åklagaren: Inget allvarligare våld
Enligt åklagare Lucas Eriksson ”visar inte filmmaterialet från händelsen på att personen utsatts för något allvarligare våld”.
Hur har du kommit fram till det här beslutet?
– Det framgår väl ganska klart i beslutet.
Kvinnan menar ju i vittnesmål att det förekom våld, hur har hennes uppgifter vägts i det här beslutet?
– Hennes uppgifter beaktas som alla andras uppgifter samt filmmaterialet.
Ordningsvakternas agerande väckte stor uppmärksamhet sedan en filmsekvens från händelsen spridits i medierna. På filmen ser man hur ordningsvakterna under tumultartade omständigheter övermannar kvinnan, som reste tillsammans med ett barn i förskoleåldern.
SL: Kvinnan gjorde ”kraftigt motstånd”
Claes Keisu på SL menar att det är en självklarhet att folk ska känna sig säkra när de åker tunnelbanan eller vistas i kollektivtrafiken.
– I det här fallet skulle den här kvinnan avisas. Hon blev stoppad i en biljettkontroll, saknade biljett, fick en tilläggsavgift och den gäller ju som biljett så hon hade kunnat åka vidare med den i handen. Nu valde hon att inte göra det utan sätta sig i motstånd till de här ordningsvakterna i stället, säger Claes Keisu och fortsätter:
– Följer man våra ordningsregler och uppträder på ett sådant sätt som är korrekt har man ingen anledning att frukta ordningsvakter på något sätt.
Enligt Claes Keisu har SL inte sett åklagarens beslut, utan fått det refererat.
– Vi utgår från att polisen och åklagaren haft tillgång till inspelat videomaterial från hela resan som kvinnan gör, från det att hon passerar spärren i Rågsved, genom hela resan och vad som händer i vagnen. Det som spridits i sociala medier och på annat håll är bara en del av händelsen.
Vad säger du om att åklagaren menar att det som visas inte utgör allvarligt våld?
– Då tror jag att han menar mer filmmaterial och sekvenser än det som spridits i sociala medier och i medierna, säger Claes Keisu.
Vittnen på plats menar att vakterna drog ut kvinnan ur tunnelbanetåget. Kvinnan fick efter händelsen uppsöka sjukhus för en undersökning då hon fallit till marken.
Enligt SL ska kvinna ha gjort ”kraftigt motstånd”.
De två vakterna togs ur tjänst efter ingripandet och SL upprättade även en internutredning. Polisen inledde även en förundersökning om våldsamt motstånd från kvinnan, samt en om tjänstefel från vakternas sida.