Utredning om Breivik klar

Publicerad
Uppdaterad
Anders Behring Breivik bedöms som sjuk - och lär därmed inte dömas till fängelse.
Det är resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen som lämnades in på tisdagen, rapporterar VG:s nätupplaga,
- Vi tvivlar inte i rapporten, säger Torgeir Husby som varit med och utrett den misstänkte terroristen.
Det är psykiatrikerna Synne Sørheim, 45, och Torgeir Husby, 60, som har utrett Anders Behring Breivik, 32.
De har vid 13 tillfällen samtalat med den misstänkte gärningsmannen och har även talat med hans mor vid ett tillfälle, samt gått igenom hans sjukhistoria.
Enligt VG har de kommit fram till att han är psykiskt sjuk vilket innebär att han inte lär dömas till fängelse.
– Vi tvivlar inte i rapporten. Anders Behring Breivik har varit samarbetsvillig och intresserad av att tala med oss, sa Torgeir Husby till Dagbladets nätupplaga när rapporten lämnades in vid klockan 09.00.
Om Breivik döms till vård kommer han sannolikt sitta på en sluten avdelning i många år, skriver VG.

Vill ha straffrabatt

Klockan 13.00 på tisdagen kommer åklagaren att meddela vad psykiatrikerna kommit fram till.
På måndagen kom också uppgiften att Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad menar att hans klient borde få straffrabatt eftersom han erkänt omständigheterna kring det som hände och dessutom varit samarbetsvillig.
Flera framträdande jurister tror dock inte att Behring Breivik kommer att få straffrabatt.
Anders Behring Breivik är misstänkt för att ha dödat sammanlagt 77 människor i massakern på Utöya den 22 juli och med en bomb i centrala Oslo tidigare samma dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag