Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefer gav sig själva hyresrätter: ”Inte mutor”

Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Carin Götblad.
Foto: LISA MATTISSON
Ulf Johansson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under hösten inleddes en förundersökning efter uppgifter om att högt uppsatta polischefer och deras anhöriga fått lägenheter i en fastighet som ägs av myndighetens stiftelse. 

Nu läggs förundersökningen läggs ner.

Det var Dagens nyheter som avslöjande att Carin Götblad, Maria Mikko samt en närstående till Ulf Johansson hade försatt sig själva med hyreslägenheter i Stockholms innerstad när de satt i styrelsen för polisens fastighetsbolag.

En förundersökning gällde trolöshet mot huvudman och om grov förskingring inleddes. Men nu har Joakim Zander på särskilda åklagarkammaren beslutat lägga ner ärendet.

– Det har inte varit frågan om mutor eftersom man inte kan muta sig själv och det har inte varit frågan om trolöshet mot huvudman för lägenheterna har inget värde i sig. Sedan har man hyrt ut till marknadshyra så då är det inte frågan om grov förskingring, säger Joakim Zander, till DN.

Zander vill inte gå in på om det kan ha handlat om vänskapskorruption, enligt tidningen.

Fastigheten det handlar om donerades till Polisen på 1940-talet och avkastningen på hyrorna ska ”gå till ekonomiskt stöd till behövande eller hjältemodiga poliser”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.