Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Inga anklagelser om sextrakasserier

Benny Fredriksson blev 58 år.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Kulturhuset Stadsteatern.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN

Delar av utredningen mot Stadsteaterns tidigare vd Benny Fredriksson har presenterats för personalen.

Den visar att det inte finns några anklagelser om sexuella trakasserier mot Benny Fredriksson.

– Med hänsyn till den sorg som många nu känner kommer överlämningen av rapporten inte ske i dag, säger Malin Marcusson, kommunikatör vid Stockholms stad.

I dag informerades personal vid Kulturhuset Stadsteatern muntligen om delar av utredningen av tidigare vd Benny Fredriksson.

Vid mötet framkom bland annat att det inte finns några anklagelser om sexuella trakasserier mot Benny Fredriksson eller någon annan i ledningen vid Kulturhuset Stadsteatern, vilket DN först rapporterade om, och som Expressen fått bekräftat.

– Det är ingen som har riktat några anklagelser om sexuella trakasserier mot någon i ledningen. Totalt har 135 personer hört av sig i utredningen, men vad som enskilda har sagt är konfidentiellt.

– Alla som velat har haft möjlighet att lämna information, och de har också uppmanats att berätta hur de upplevt arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten, säger Malin Marcusson.

Rapporten kommer inte lämnas i dag

Samtidigt kommer rapporten inte lämnas över i dag med hänsyn till Benny Fredrikssons bortgång, uppger Stadsledningskontoret vid Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Delarna i utredningen som gäller arbetsmiljö och ledarskap har ännu inte presenterats.

Expressen har sökt stadsdirektör Ingela Lindh för en kommentar, men utan resultat. Inte heller biträdande stadsdirektörer Margareta Östrand och Fredrik Jurdell har gått att nå. Arbetsmarknads-, idrotts och kulturborgarråd Mirja Raihä och Finansborgarråd, kommunstyrelsens ordförande, Karin Wanngård vill inte svara på frågor eftersom de anser att det är ett ärende för stadsledningskontoret.

I lördags meddelade Kulturhuset Stadsteatern att Benny Fredriksson avlidit under en vistelse i Australien. Senare uppgav teatern, med familjens godkännande, att han valt att avsluta sitt eget liv, 58 år gammal.

Utredningen inleddes efter upprop

Utredningen inleddes i början av december, dagen efter ett upprop i Aftonbladet där ett 40-tal tidigare och nuvarande anställda krävt Benny Fredrikssons avgång. 

Inledningsvis skulle utredningen skötas internt men på anställdas inrådan togs externa konsulter in, och på grund av den stora mängden intervjuer drog utredningen ut på tiden.

– Utredningen har pågått under några månader, vilket har gett möjlighet för alla som velat lämna information. Utredningen är ett bra underlag för att utveckla det fortsatta arbetet med att utveckla ledning, styrning och arbetsmiljön på Kulturhuset Stadsteatern, säger Malin Marcusson. 

Avgick efter 16 år som chef

Efter 16 år som chef för teatern avgick Benny Fredriksson, två dagar efter publiceringen. 

Beskedet om Benny Fredriksson bortgång har skapat stor sorg bland vänner och teaterkolleger.

I söndags hölls en minnesstund på teatern, samtidigt som alla föreställningar förutom barnens ”Ronja Rövardotter” ställdes in.

Benny Fredriksson var sedan 1989 gift med operasångerskan Anne Sofie von Otter. Hon skulle ha gjort tre konserter med Sydneys symfoniorkester, men har nu ställt in konserterna för att återvända hem till Sverige efter sin makes död, skriver Sydney Morning Herald. 

”Familjen är förkrossad av förlusten av sin älskade make, far och farfar och ber att deras privatliv respekteras”, skriver hustrun Anne Sofie von Otters manager i ett uttalande.

LÄS MER: Gunilla Brodrej: I teatersalongen var Benny Fredriksson allas bästa vän   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.