Utreder hatbrott efter Expressenavslöjandet

Publicerad

Polisen granskar nu om de artikelkommentarer på bland annat sajten "Avpixlat" som Expressen avslöjat personerna bakom kan vara brottsliga, skriver Expo.

– Jag kan bekräfta att vi tittar på det här, säger Bente Böckmann, utredare inom Stockholms hatbrottsgrupp.

Expressens avslöjande om vilka som ligger bakom en stor mängd anonyma rasistiska och hatiska kommentarer på sajterna Avpixlat, Exponerat och Fria tider slog ner som en bomb i Sverige i tisdags.

Sedan dess har två företrädare för Sverigedemokraterna lämnat sina poster och åtta andra står under intern utredning i partiet.

Därtill har Landskrona Energi beslutat omplacera avdelningschefen Patrik Gillsviks inom det kommunala företaget efter hans skriverier, uppger HD.se

Hets mot folkgrupp

Nu har alltså polisens hatbrottsgrupp i Stockholm beslutat granska kommentarerna eftersom de bedömer att de kan utgöra brott, skriver Expo.

– Jag kan bekräfta att vi tittar på det här, säger Bente Böckmann, utredare inom gruppen till Expressen.se.

I övrigt är hon förtegen och vill inte berätta hur arbetet fortskrider.

Stockholmpolisens presstalesman Lars Byström förtydligar dock något.

– Vi pratar om brottet hets mot folkgrupp och det vi har gjort är att vi samlar alla eventuella anmälningar och ser till att det styrs över mot hatbrottsgruppen, säger han.

Det är polisens själv som bedömer att vissa av kommentarerna kan vara brottsliga efter att ha granskat Expressens uppgifter, än så länge har inga anmälningar inkommit från privatpersoner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag