Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utreder hatbrott efter Expressenavslöjandet

Polisen granskar nu om de artikelkommentarer på bland annat sajten "Avpixlat" som Expressen avslöjat personerna bakom kan vara brottsliga, skriver Expo.

– Jag kan bekräfta att vi tittar på det här, säger Bente Böckmann, utredare inom Stockholms hatbrottsgrupp.

Expressens avslöjande om vilka som ligger bakom en stor mängd anonyma rasistiska och hatiska kommentarer på sajterna Avpixlat, Exponerat och Fria tider slog ner som en bomb i Sverige i tisdags.

Sedan dess har två företrädare för Sverigedemokraterna lämnat sina poster och åtta andra står under intern utredning i partiet.

Därtill har Landskrona Energi beslutat omplacera avdelningschefen Patrik Gillsviks inom det kommunala företaget efter hans skriverier, uppger HD.se

Hets mot folkgrupp

Nu har alltså polisens hatbrottsgrupp i Stockholm beslutat granska kommentarerna eftersom de bedömer att de kan utgöra brott, skriver Expo.

– Jag kan bekräfta att vi tittar på det här, säger Bente Böckmann, utredare inom gruppen till Expressen.se.

I övrigt är hon förtegen och vill inte berätta hur arbetet fortskrider.

Stockholmpolisens presstalesman Lars Byström förtydligar dock något.

– Vi pratar om brottet hets mot folkgrupp och det vi har gjort är att vi samlar alla eventuella anmälningar och ser till att det styrs över mot hatbrottsgruppen, säger han.

Det är polisens själv som bedömer att vissa av kommentarerna kan vara brottsliga efter att ha granskat Expressens uppgifter, än så länge har inga anmälningar inkommit från privatpersoner.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!