Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredarnas uppmaning till Ivanka: ”Samarbeta”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Ivanka Trump, dotter och tidigare rådgivare till president Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump i motvind.
Foto: MANDEL NGAN / AFP TT NYHETSBYRÅN

Utredarna för stormningen av mot Kapitolium fortsätter närma sig USA:s före detta president Donald Trump och hans innersta krets.

Nu uppmanas hans dotter, Ivanka Trump, hjälpa utredarna.

Den kommitté som utreder attacken mot Kapitolium 6 januari i fjol menar sig ha kommit över betydande information om Ivanka Trumps interaktioner med sin pappa, dåvarande president Donald Trump, vid tillfället för stormningen. 

Hon ska bland annat varit närvarande i rummet när Donald Trump ringde det uppmärksammade telefonsamtalet till dåvarande vicepresidenten Mike Pence. Ett samtal i vilket Trump uppmanade sin underordande att ”göra det rätta” – vilket i praktiken innebar att påverka valutgången.

Bad Donald att få slut på våldet

Turerna kring Pence tros vara det som utlöst stormningen. Detta genom att Trump först höll ett tal där han upprepade ungefär det som sagts i telefonsamtalet, sedan Tweetade han att Pence vägrat – varpå Trumpanhängarna stormade Kapitolium, skriver utredarna i ett dokument som skickats till Ivanka Trump.

Nu uppmanar utredarna Ivanka att ”frivillig samarbeta med utredningen” – de lovar också att bara ställa frågor relaterade till attacken av Kapitolium.

Tidigare har en republikanerna som driver utredningen, Liz Cheney, berättat att de har ”första hands vittnesmål” på att Ivanka Trump vid flera tillfällen försökte få sin far att ingripa och få slut på våldet.

Uppmanas vittna om penningfiffel

Det är andra gången på kort tid som presidentdottern uppmanas att berätta om sin pappas förehavanden i utredningar. Under gårdagen rapporterade Daily Mail om en anmärkningsvärd bostadsaffär i New York, där Ivanka Trump erbjöds köpa en lyxlägenhet från Donald Trumps företag till en bråkdel av marknadsvärdet – ett upplägg som gjort att Trump kunnat tillskansa sig ekonomiska fördelar genom bedrägliga marknadsvärderingar.

Åklagare i det fallet ser informationen som en öppning till att tvinga Ivanka till vittnesbåset.

Modebolagen, maken, miljonerna – detta är Ivankas imperium

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.