Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredarna slår tillbaka mot omtalad Bråstudie

Personal vittnar om partisk forskning på myndighet.
Rapporten från Linköpings universitet riktade kritik mot Brå.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

28 utredare på Brå slår tillbaka mot den uppmärksammade studien som riktade skarp kritik Brås forskning i december. 

I en debattartikel i DN skriver de att flera av dem inte blivit kontaktade av författarna, och att de vill se en oberoende granskning av studien.

I en uppmärksammad studie från Linköpings universitet ifrågasattes trovärdigheten hos Brå, Brottsförebyggande rådet. 

Enligt forskarna bakom studien, som hade intervjuat 35 personer som arbetade på Brå, ändrades forskningsrapporter efter krav från chefer och politiska påtryckningar.  

”Om det var så att resultat inte gillades så blev det censur, tillrättaläggande av resultat, nedtoning av resultat och att man lyfte fram andra delar av en studie som inte var så känsliga eller kunde visa på ett positivt resultat”, säger en tidigare anställd på Brå i studien.

I studien riktades också kritik mot den kriminologiska institutionen på Stockholms universitet, som utpekades som en maktspelare i Brås arbete. 

Sarnecki kritisk mot studien

Studien väckte enorm uppmärksamhet. SD KU-anmälde Morgan Johansson efter vad som kom fram i studien och justitieutskottet kallade båda studieförfattarna och Brå:s generaldirektör till nästa möte.

Samtidigt väcktes kritik mot studien själv. Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki, professor emeritus på Stockholms universitet, menade att kvaliteten på studien var ”diskutabel”.

– På den tiden jag satte betyg på saker och ting, så skulle jag inte godkänna det här som en C-uppsats, sa han tidigare. 

Rapportförfattarna själva svarade på kritiken i en debattartikel i Expressen.  

Nu slår även nuvarande utredare på Brå tillbaka mot studien i en debattartikel i DN. Tillsammans skriver 28 utredare att de ifrågasätter studiens slutsatser och urvalet som gjordes till den – flera av dem hade inte blivit tillfrågade, skriver de. 

Vill se oberoende granskning

Utredarna skriver att bara för att man arbetar utifrån regeringsuppdrag innebär det inte att man styrs av dem i sina slutsatser, och att rapporterna från myndigheten både diskuteras internt under arbetets gång och granskas efteråt. 

De riktar skarp kritik både mot urvalet i studien och slutsatserna man dragit utifrån enskilda personers vittnesmål:

”Det finns en genomgående skevhet i rapportens slutsatser då negativa ut­sagor från ett fåtal personer får stor vikt medan citat som inte ger stöd till den bild man vill förmedla inte beaktas vid sluttolkningen. I vissa fall tolkas dessa även som tecken på Brås ”blinda fläck”, det vill säga en slags brist på insikt.”, skriver de och fortsätter:

”Objektiviteten hos huvudförfattaren kan dessutom ifrågasättas när han under rubriken ”Rekryteringsprocessen” använder sitt eget fall som inte resulterat i en anställning på myndigheten. Att allt detta sker inom ramen för en studie om forskningsbias är anmärkningsvärt.”

Utredarna vädjar nu om att en oberoende aktör granskar vetenskapligheten i studien. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.