Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredarens ord efter attackerna: Elever borde utbildas

Skolministern: Så förberedda är svenska skolor för våldsdåd – kommenterar mordet på två lärare på Malmö Latin • Inslag från mars 2022
Förra året drabbades Malmö latinskola av ett dåd som kostade två lärare livet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Elever borde utbildas i vad de ska göra om någon attackerar deras skola. 

Det menar Jonas Trolle från centrum mot våldsbejakande extremism. 

– Det finns en nödvändighet tyvärr, säger Trolle till P4 Malmöhus

I mars förra året dödades två lärare på Malmö latinskola av en elev på skolan. Händelsen blev mycket uppmärksammad och 18-åringen som begick dådet dömdes till livstidsfängelse. 

I och med attacken fick Jonas Trolle, chef på centrum mot våldsbejakande extremism, i uppdrag att titta på hur samhället bättre kan förbereda sig för den typ av attack som inträffade på Malmö latinskola. Nu presenterar han vad han har kommit fram till – att elever bord utbildas i hur de ska agera om någon skulle attackera skola de går på. 

– Precis på samma sätt som vi har brandövningar med barn så finns det väl en nödvändighet, tyvärr, säger Jonas Trolle till P4 Malmöhus. 

Eleverna skulle kunna få en utbildning i så kallat PDV, pågående dödligt våld, för att bli mer mentalt förberedda för en eventuell attack, menar Trolle. 

Kristianstad först ut

Bolaget Academedia har redan planer på att börja utbilda sina gymnasieelever för skolattacker. Ett av Academedias gymnasier, NTI gymnasiet i Kristianstad, utsattes för en attack för drygt ett år sedan. 

– Det handlar om att ge eleverna verktyg för att kunna agera på vuxnas instruktioner, säger Mattias hammar, trygghetschef på Academedia. 

Enligt Mattias Hammar kan utbildningen handla om att lära barrikera, låsa dörrar och lära sig fly utan hot. Men det är bäst att börja med dem äldre eleverna för att inte bidra till onödig skrämsel. 

Ur arkivet: Fabian Cederholms egna ord om attacken

Misstänkt för lärarmordet på Malmö Latin berättar om dådet • Inslag från juli 2022

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.