Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredare sätter P för Pop

Regeringens utredare Amy Rader Olsson lägger på onsdagen fram förslag som innebär ett bakslag för samåkningstjänster som Uber Pop och Heetch, skriver nyhetssajten Breakit.

I våras skrotade Uber sin samåkningstjänst Pop, sedan flera svenska myndigheter ansåg att det handlade om olaglig taxirörelse. Många röster har höjts för att anpassa svenska regler till den växande delningsekonomin, men i den utredning som näringsdepartementet har beställt blir det strama ramar kring samåkning.

– Vi sätter en strikt gräns för vad som är samåkning. Det ska handla om att du och jag ska till samma ställe och vill dela på de faktiska kostnaderna, säger Amy Rader Olsson till Breakit.

– Samåkning innebär att man delar på kostnaderna, men inte tjänar pengar på det.

Utredaren anser inte att hennes förslag hindrar företag som Uber att ändå tjäna pengar på att matcha ihop personer som vill dela sina bilar.