Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utpekandet: Han är Trumps länk till Putin

Carter Page hyllar Trumps val av Tillerson.
Foto: Carl Fridh Kleberg
Page säger att hans ryska kontakter varav de flesta är inom affärsvärlden firade även de.
Foto: Yuri Kochetkov / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

I USA pekas han ut som Donald Trumps ljusskygge sändebud till Putin och i Ryssland hyllas hans som Trumps utrikespolitiska orakel.

Möt den gåtfulle Carter Page i en exklusiv Expressenintervju ifrån Moskva. Om framtiden med Trump, ”bromancen” med Putin, och Pages egen roll i Trumps triumf.

När röken lagt sig i USA-valet och Donald Trump stod kvar som segrare firade ryska makthavare, till synes lika chockerade som kolleger i väst. Ryska parlamentet utbröt i applåder och ultranationalistiske politikern Vladimir Zjirinovskij, kallad Rysslands egen Trump, bjöd in journalister på champagne.

Anledningen är den förmodat varma framtida relationen mellan Trump och Vladimir Putin. Det efter en diplomatisk störtdykning under Barack Obama som väntades bli ännu skarpare med Hillary Clinton i Vita huset. Att Trumpmedarbetare pekats ut som Putinpolare gör dem bara mer populära i Ryssland.

Den glädjeyran har dröjt sig kvar vilket blev slående tydligt när en viss Carter Page i helgen anlände i Ryssland där han i decennier arbetat till och från. Page är en amerikansk affärsman och utrikespolitisk analytiker, men framför allt är han en av fem personer som Trump i våras namngav som utrikespolitisk rådgivare.

Carter Page hyllar valet av oljechefen Rex Tillerson

Expressen träffar honom för en intervju i centrala Moskva snart efter beskedet att Trump valt oljechefen Rex Tillerson som utrikesminister. En annan Trumpvän som anklagas för att stå Ryssland oroande nära. Page hyllar valet av Tillerson, som han själv aldrig har träffat, utifrån en hans ryska affärserfarenhet och goda relationer här.

– När jag hörde att det kunde bli honom så lät det nästan för bra för att vara sant. Att det verkligen till syvende och sist blev av är verkligen otroligt.

Page säger att hans ryska kontakter varav de flesta är inom affärsvärlden firade även de. Tillerson har flera gånger träffat Putin och har till och med fått en vänskapsmedalj av Ryssland. Page avfärdar att det skulle väcka något anmärkningsvärt med det.

– Om att prata med någon och att ha en personlig dialog är ses som ett problem så begriper jag inte ens hur den logiken ser ut. Det enda jag hypotetiskt kan koppla detta till är den vanliga demoniseringen av president Putin.

Pages filosofi tycks handla om att alla bara borde komma överens.
Foto: Carl Fridh Kleberg / PETER BERTILSSON N

Efterlyster respekt för varandras intressen

Pages filosofi tycks handla om att alla bara borde komma överens. Vid en föreläsning tidigare i veckan förklarade Page att vägen fram för USA och Ryssland ligger i att de två i samarbete respekterar varandras intressen. Och att USA avstår från att ingripa världspolitiskt, en amerikansk politik som retar gallfeber på Kreml.

Något om Rysslands ingripande, som vid den i väst fördömda annekteringen av Krimhalvön från Ukraina sade han inte. Enligt Carter Page så är det nämligen Natos expansion i Europa som hotar Ryssland och som därmed provocerar fram en rysk motreaktion.

– Jag tycker att det säger något om hur vi har gått för långt med Natos expansion. Att gå ända fram till Rysslands gräns är på sätt och vis att be om den sortens kontroverser, säger Page.

Men Ukraina är ingen Natomedlem så hur förklarar han då kopplingen till Nato? Att USA stödde protesterna som 2014 fällde den presidenten Viktor Janukovytj provocerade enligt Page fram eller bidrog i alla fall till den ryska annekteringen.

– De är i alla fall nära sammankopplade. Det är svårt att påstå att de efterföljande processerna på Krim hade inträffat om inte den instabiliteten skapats strax dessförinnan.

Page pekas ut som "Trumps man i Moskva"

Det är uttalanden som dessa som lett till att Page i medier i USA pekats ut som Trumps man i Moskva. Han tvivlar också exempelvis på uppgifter om rysk inblandning för att påverka USA:s val, som amerikanska säkerhetstjänsten framhåller.

Page var en del av Trumps team.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Själv ser han inget fel. Enligt honom själv var det Trumps politiska motståndare som smutskastat honom och som piskat upp ett illvilligt mediedrev, som följdes av en FBI-utredning om kontakter med ryska topptjänstemän på internationella sanktionslistor.

Det är också den anledning han själv ger till att han lämnade Trumps team i september i år, något han jämstället med övergrepp mot hans mänskliga rättigheter. Han säger sig i dag inte ha någon gås oplockad med Clintons sida.

Men visst blev det personligt och han sörjer inte direkt deras beska nederlag.

Beskrivs som utrikespolitisk orakel

Efter föreläsningen överöste ryska medier Page med frågor om Trumps framtida planer. En kvinnlig journalist från Tjetjenien framför en inbjudan till delrepubliken – ”där ni är med känd än Steven Seagal”. Den amerikanske actionstjärnan fick nyligen ett ryskt pass av Putin personligen och har blivit en mediestjärna i Ryssland.

Hajpen har nått en nivå där både Kreml och UD fått dementera att det finns planer på möten. Ryska bedömare har öppet antagit att Page är i Ryssland som någon form av representant för Trumps team. För att ”ta tempen” men också som en sorts utrikespolitiskt orakel med inblick i Trumps planer.

Page är själv tydlig med att han inte representerar Trump och inte längre ger honom politiska råd. Han medger att han är i Ryssland för att göra egen business, även om han tillägger att han har akademiska kopplingar. Och han har träffat högt uppsatta chefer inom ryska energiindustrin.

Tät mystik omger Carter Page

Att han bara är här för att dra nytta av den status Trumps namngivning skänkt honom avfärdar han. Somliga har ifrågasatt att han någonsin varit någon vidare tung spelare i Moskva, men han säger sig inte ha haft några möten han annars inte hade kunnat få.

– Det är i ärlighetens namn bara personer jag har känt i över ett decennium. Den enda skillnaden är att vi ömsesidigt ser nya möjligheter på horisonten. Det är det enda sättet på vilket jag dragit nytta av detta men det gäller alla på marknaden, säger han.

Men det är inte den enda mystiken kring Page. De större frågetecknen rör hur tung roll Page egentligen har haft hos Trump. Han försäkrar att han numera inte har någon formell roll men säger att kontakter fortsätter på personlig nivå.

Vladimir Putin
Foto: Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin Po / EPA TT NYHETSBYRÅN

Page: "Har varit i möten med Trump"

Faktum är att när Trump nämnde hans namn så var fastighetsmagnaten hårt pressad att räkna upp några rådgivare. När kritiken mot Page växte distanserade tog Trumpsidan avstånd. kampanjchefen Kellyanne Conway sade sig aldrig ens har träffat honom. Det förklarar Page med att hon var ny.

På frågan om vad han egentligen har gjort hos kampanjen svarar han allmänt: ”politisk analys som del av ett team”. Han vill inte säga hur stort teamet var och vill inte säga exakt vilka råden var, något som enligt honom är konfidentiellt.

– Jag har varit i möten med Trump men vi har ingen personlig relation en och en, säger han.

– Andra i teamet hade mer direkta interaktioner.

Hur tungt Pages ord någonsin har vägt är med andra ord oklart. Men här i Ryssland är Page den som viskat utrikespolitiska råd i Trumps öra, i alla fal om man får tro medierapporteringen.

Politisk ambition – lik Vladimir Putins

Trump gick till val under parollen ”Make America Great Again”, ungefär ”Gör Amerika stort igen”. Som om världens största ekonomiska och framför allt militära makt har varit något annat.

Men som av en händelse är det exakt den politiska ambition Putin har för Ryssland. Ett land som efter Sovjets fall fick se sin betydelse krympa rejält. Putins politik syftar mer än någonting till att åter bli en supermakt jämte USA.

Därmed skulle man kunna ana att Trump och Putin hamnar på kollisionskurs snarare än i varandras famn. Page är skeptisk till en personfixerad ”bromance”. Men att Trump först och främst är affärsman snarare än politiker bäddar enligt Page för goda relationer till Ryssland.

Om USA inte pressar Putin i fråga om demokrati och mänskliga rättigheter ser läget ur Moskvas syn ännu ljusare ut. Västländer och i synnerhet grannländer till Ryssland har länge räknat med att USA levererar de beska karamellerna till Kreml. Kommer Trump att göra det när han tar över?

– Jag hoppas inte det. Jag hoppas inte det, svarar Page och hänvisar till ”dubbelmoralen” i att Washington säger till andra hur samhällen ska se ut.

– Det finns bättre sätt att få folk att bättra sig, utan att vara så nedlåtande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.