Utpekade skytten kan lösa Palme-gåtan

Olof Palme mördades klockan 23.21, fredagen den 28 februari 1986. Ännu har ingen misstänkt mördare gripits.
Foto: Christer Wahlgren / KVP
Här sköts Olof Palme på Sveavägen.
Foto: Björn Elgstrand / SCANPIX SWEDEN
Olof Palme och Lisbeth Palme.
Foto: Sven Erik Sjöberg / DN

Två personer har pekat ut honom som mannen bakom skotten på Sveavägen.

Han har kopplingar till Sovjetunionen och bedrev handel med vapen och knark.

Mannen kan också kopplas samman med en av Palme-utredningens stora gåtor - männen med walkie-talkier.

Expressen kan avslöja nya uppgifter om mannen som pekas ut som Palme-mördare efter nya förhör.

Expressen avslöjade i söndags att Palme-gruppen fått namnet på en ny tänkbar Palme-mördare.

Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling, som utgör Säpos tidigare Palmegrupp, överlämnade för två veckor sedan namnet tillsammans med 80 sidor tidigare okänt Säpo-material.

Materialet kretsar kring en möjlig mördare som ingick i en knarkliga och har kopplingar till Sovjetunionen.

Dag Andersson, spaningsledare i Palmegruppen, säger att man nu analyserar materialet.

– Det kommer troligen ta ett tag, förmodligen in på hösten.

Kriminellt nätverk

Han vill i övrigt inte gå in på några detaljer kring vad materialet innehåller.

Expressen kan dock avslöja nya detaljer kring den nya utpekade mördaren och hans knarkliga.

Mannen var en av ligamedlemmarna i ett kriminellt nätverk som under flera år var en av de stora aktörerna i 1980-talets svenska narkotikahandel.

Dag Andersson, spaningsledare i Palmegruppen.
Foto: Christer Järeslätt

Uppgifterna kopplas delvis samman mannen med terrorklassade motståndsgruppen PKK men ligan ska ha haft vidare kopplingar - till Sovjet och den östtyska säkerhetstjänsten.

Pengarna som narkotikan inbringade ska ha gått till konflikter i mellanöstern. Enligt uppgifterna skickades vapen till det Sovjet-stödda Syrien, som i sin tur stödde Iran militärt under kriget mellan Iran och Irak.


DETTA ÄR KÄNT OM DEN NYA UTPEKADE PALME-MÖRDAREN

■ KNARKORGANISATION. Mannen som mördade Olof Palme ska enligt Kegös och Barrlings material vara knuten till en utländsk narkotikaorganisation.

SOVJET. Mördarens nationalitet är oklar, men han ska vara utbildad i Sovjetunionen och ha kommit till Sverige på falskt pass 1985.

ATTENTATSGRUPP. Mannen ska ha ingått i en attentatsgrupp som stod bakom mordet. Kegö och Barrling har lämnat uppgifter om hur gruppen kunde lokalisera Palme före mordet, hur attentatet förbereddes och vilka som hjälpte till. Det finns också ett särskilt namn för attentatsdagen.FLERA MORD. Mannen kan kopplas till ytterligare två mord i Sverige, i det ena fallet som gärningsman.

■ UTPEKAD. Mannen ska ha pekats ut som Olof Palmes mördare av en person som kände honom. Uppgifter finns också om att en person såg honom utföra mordet och det ska finnas ytterligare ett tips om mannen till Palmegruppen.

■ SVEAVÄGEN. Det ska finnas uppgifter om att mannen sågs av en annan person, som visste vem han var, när han utförde mordet på Sveavägen.

Initierade uppgifter

I materialet finns också uppgifter om den så kallade diplomatbuggningen där Sovjetunionen påstås ha känt till mordet i förväg genom buggningen av en diplomat som också ska ha varit chef för en grupp vilande sovjetiska agenter, så kallade illegalister.

Kopplingar görs i materialet till mordförsöket på påven Johannes Paulus II, 1981, som ska ha utförts av Sovjetunionen i samarbete med bulgarisk säkerhetstjänst.

Uppgifterna i utredningsmaterialet gör gällande att två vittnen, som ska vara oberoende av varandra och båda väl känner till honom, har initierade uppgifter om att mannen i knarkligan är mannen bakom Palme-mordet. Ytterligare en person, som känner honom väl, ska också ha sett honom utföra mordet.

De nya uppgifterna kan också komma att kasta nytt ljus över vittnesmålen om män med walkie talkier som setts runt mordplatsen.


DIPLOMATBUGGNINGEN

■ Materialet som Kegö och Barrling lämnat till Palmegruppen kretsar delvis kring den så kallade diplomatbuggningen på 1980-talet.

■ Säpo upptäckte under 1980-talet misstänkt spionage mot bland annat JAS-systemet och ubåtsskyddet från en sovjetisk diplomat i Stockholm.

Avdelningen för kontraspionage beslutade då att avlyssna diplomaten genom buggning i hans hem mellan 1985 och 1987.

■ Bedömningen av tolken som översatte buggningen var att Sovjetunionen både initierat och utfört mordet. Delar av Säpo drog slutsatsen att Sovjet åtminstone känt till mordet i förväg.

■ Diplomaten ska ha avslöjats vid samtal med hustrun och ljudupptagningarna ska vara i mycket bra ljudkvalitet.

Kartläggning

Den nya utpekade Palme-mördaren och hans liga ska vid tidigare kriminella operationer ha använt just walkie-talkier, vilket bland annat ska ha skett hösten 1985.

Den nuvarande Palme-gruppen har på senare tid gjort kartläggningar som visat att uppemot 80 vittnesmål finns om personer som kommunicerat med walkie talkier nära mordplatsen.

– Vi är uppe i ett 80-tal iakttagelser av personer med "walkie talkies". Det är alldeles för många i min mening för att man inte ska ta det på största allvar, sade spaningsledare Dag Andersson vid presskonferensen med anledning av 30-årsdagen av Palme-mordet i februari.

Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling säger att de hoppas att Palme-gruppen, som inom kort väntas få ny personal sedan en stor del av gruppen går i pension, får de resurser som krävs för att utreda det omfattande materialet.

– Vi hoppas att vi gett Palmegruppen pusselbitar som kan bringa klarhet i mordet, säger Kegö.

– Naturligtvis behövs nu en ordentlig satsning så att de har resurser att utreda detta, säger Barrling.

KEGÖ OCH BARRLING

■ Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling var under 1980-talet chef respektive utredare i Säpos Palme-grupp.

Kegö och Barrling har kommit att förknippas med den så kallade Ebbe Carlsson-affären. De båda Säpo-männen, liksom rikspolischefen Nils Erik Åhmansson, samarbetade med Carlsson och blev rikskända under de senare direktsända KU-förhören om affären.

■ Kegö gick vidare som kriminalkommissarie inom den öppna polisen och har gjort sig känd inom narkotika-frågor.

Barrling ville i början av 1990-talet vittna om den så kallade diplomatbuggningen men stoppades av regeringen, efter ett beslut av dåvarande biträdande civil-ministern Margot Wallström.

■ Först efter 25 år, i början av 2014, avslöjade Expressen att Palme-gruppen hållit ett första förhör med Kegö och Barrling den 16 maj 2014. Sekretess bedömdes dock hindra dem från att kunna berätta. Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling uppger att de då av Palme-gruppen uppmanades att vända sig till regeringen för att fri-

göras från sekretessen och kunna berätta om sitt Palme-spår som hållits hemliga under alla år.  Justitiedepartementet tog emot begäran och hänvisade i ett beslut tillbaka till Palme-gruppen som uppmanades att göra en egen begäran om befrielse från sekretess i ärendet.

■ Efter många turer, sedan ärendet först hamnat på remiss hos Säpo för bedömning, kunde ett ingående förhör hållas i tisdags förra veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.