Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utpekad spionchef lämnar landet

Det ryska ambassadrådet Jevgenij Umerenko blev tagen på bar gärning under ett möte med en misstänkt rysk spion på en restaurang i Stockholm.

Nu har han lämnat landet, enligt ett brev från ryska ambassaden till UD. Det skriver Dagens Nyheter.

Enligt DN misstänker Säpo att Jevgenij Umerenko är Sverigechef för den ryska underrättelsetjänsten SVR.

Tisdagen 26 februari stormade Säpo in på en restaurang i centrala Stockholm och grep en av de två män som satt vid ett bord. Bakom gripandet låg en längre tids spaning. 

Mannen som greps är en 45-årig svensk flerbarnspappa som jobbar som teknisk konsult men som nu misstänkts ha värvats som rysk spion av sitt middagssällskap – den ryske diplomaten Jevgenij Umerenko. 

Säpo misstänker att diplomaten har sin diplomatstatus som täckmantel – men egentligen är en rysk underrättelseofficer. 

De två männen leddes av Säpo-männen in i den bakre delen av restaurangen, och efter en halvtimme skyndade Umerenko ut. Han kunde inte gripas på grund av sin diplomatiska immunitet.

Efter spionmötet pekade uppgifter på att Jevenij Umerenko lämnade Sverige med ett Aeroflot-plan till Moskva dagen efter. Men det visade sig inte stämma.

UD kallade upp ambassadören

När Umerenko efter två veckor inte lämnat landet stod det klart att UD kallat upp den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev och ställt krav på att diplomaten måste ut. 

Säpo har bekräftat att den ryske diplomaten är ett ärende hos även hos dem.

– Vi hade ett ärende där underrättelseofficeren som den misstänkta agenten i det här fallet haft samröre med. Han hade som sagt diplomatisk immunitet så han kan inte lagföras enligt de straffrättsliga principerna som gäller i Sverige, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säpo. 

Ryska ambassaden: Han har lämnat landet

Säpochefen Klas Friberg har tidigare sagt:

– Jag är förvånad att den individen som vi anser är inblandad i det här brottet inte har lämnat landet. 

Nu avslöjar DN att ryska ambassaden den 18 mars signerade ett brev till UD där man uppger att Umerenko och hans hustru lämnat Sverige till följd av att hans ämbetstid avslutats. 

Den 30 april löper Jevgenij Umerenkos ackreditering ut. Skulle han inte ha lämnat landet då hade han kunnat gripas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.