Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utpekad som spion för Israel - flydde med hemliga uppgifter

Videon uppges visa hur spionen flyr mot israeliskt vatten
Izz al-Din Houssein pekas ut som spion för Israel.Foto: Israelisk polis
Bilden uppges visa hur en spion simmar mot israeliskt vatten.Foto: Israeliska försvarsmakten

I två veckor har Hamas dementerat att en av organisationens militära ledare överlämnat sig till Israel. 

Idag publicerar Israel en bild på Izz al-Din Houssein – en påstådd spion.

”Han har lämnat en mycket värdefull information”, skriver premiärminister Benjamin Netanyahus talesperson Ofir Gendelman på Twitter. 

Här är bilden på mannen som enligt Israel ska vara del av islamistiska Hamas militära ledning - i organisationens pansarvärnsgrupp - och som nyligen flytt till Israel. 

Nu, två veckor efter flykten, publicerar Israel en bild på Izz al-Din Houssein. Enligt den israeliska tidningen Maariv hade Houssein spionerat för Israel sedan 2009. Men när han avslöjades av Hamas flydde han till Israel och hade med sig en laptop med topphemlig information.

Den saudiska tidningen al-Shark al-Wasat skriver att Houssein avslöjades av Hamas när han bad sin bror ta emot en summa pengar från en kurir.

Flydde med båt

När Houssein förstod att brodern gripits flydde han. Han ska ha simmat från Gaza mot Israel och sedan plockats upp av en israelisk båt.

Det är premiärminister Benjamin Netanyahus talesperson, Ofir Gendelman, som publicerar bilden. Han skriver på Twitter: 

”Izz al-Din Houssein. Kommandochef för en av Hamas-pansarvärngrupp. Han flydde från Gaza till Israel sjövägen efter att han blivit förföljd av flera av Hamas toppledare. I förhör avslöjade han kvalitativ och topphemlig information om Hamas och dess luftvärn. Han lämnade över till Shabak (Säkerhetspolisen) mycket värdefull information om Hamas och dess aktiviteter”.

När det blev känt att en av Hamas militära ledare flydde till Israel publicerade saudiska tv-kanalen al-Arabiya nyheten. Då gick organisationen ut med ett pressmeddelande och dementerade uppgiften.

 

Hamas och Gaza


Hamas kontrollerar Gazaremsan som formellt är en del av den palestinska myndigheten. Området är relativt litet, cirka fyra mil långt och ungefär en mil brett, något mindre på vissa ställen.
Den sydvästra delen gränsar mot Egypten, övriga delar mot Israel.
Hamas är en sunnimuslimsk rörelse och politiskt parti som motsätter sig Israel. Hamas har både en civil och en militär gren och styr alltså i praktiken Gazaremsan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.