Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utomjordiskt objekt närmar sig vårt solsystem – första bilden

Här är tre nyheter att hålla koll på.
Nasas bild av C/2019 Q4 eller Borisov.Foto: NASA/Canada-France-Hawaii Telescope
Geminiteleskopet har tagit en bild av C/2019.Foto: GEMINI OBSERVATORY

En långväga besökare rör sig just nu in i vårt solsystem, uppger NASA.

Det interstellära objektet är unikt och astronomerna är minst sagt exalterade.

– Det är så spännande att vi i stort sett släppt alla andra projekt just nu, säger astronomen Olivier Hainaut.

För två veckor sedan upptäcktes objektet och nu har NASA för första gången lyckats fotografera den. Enligt den amerikanska rymdmyndigheten rör det sig med allra största sannlikhet om en interstellär komet, det vill säga från ett annat solsystem.

Objektet kallas C/2019 Q4 eller Borisov, efter den ukrainska amatörastronomen Gennadij Borisov som gjorde den första upptäckten i slutet av augusti.

Interstellärt objekt rör sig mot solsystemet

De nya bilderna visar att objektet följs av en svans, vilket gör att forskarna tror att det är en komet, och rör sig i utkanten av solsystemet. Men det kommer inte närmare jorden än ungefär 300 miljoner kilometer.

Upptäckten har fått stor uppmärksamhet bland astronomer, det är nämligen bara det andra kända objektet som tagit sig in i vårt solsystem.

– Det är så spännande att vi i stort sett släppt alla andra projekt just nu, säger astronomen Olivier Hainaut, vid Europeiska sydobservatoriet, ESO, till Business Insider.

En konstnärs skildring av Oumuamua, det första kända interstellära objektet i vårt solsystem.Foto: NASA / EYEVINE/IBL / NASA / EYEVINE/IBL EYEVINE

Först var den cigarrformade asteroiden Oumuamua som väckte mångas intresse när den drog förbi 2017 och astronomer vid Harvard påstod att den kunde vara en del av en utomjordisk rymdfarkost, skriver NY Post.

Misstankarna avslogs dock av senare forskning.

Upptäcktes tidigt

En av de stora skillnaderna mellan Oumuamua och Borisov är att den senare upptäcktes mycket tidigare och nu ger rymdforskarna betydligt mer tid att undersöka den.

– Nu är astronomerna betydligt mer förberedda, säger Olivier Hainaut.

Mer om rymden:

En pyramid, en svävande sked, en glad gubbe och en stor hjärna.