Utökad polisnärvaro vid flyktingdemonstrationen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vid 17.30-tiden på onsdagen flyttade demonstration från Mynttorget till Medborgarplatsen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen har utökat bevakningen av demonstrationen som flyttade från Mynttorget till Medborgarplatsen på onsdagen.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Demonstrationen går längs Götgatan i centrala Stockholm.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Den grupp flyktingar som attackerades vid Mynttorget i går har flyttat sig till Medborgarplatsen på Södermalm för att fortsätta sin demonstration där. 

Polisen har utökat sin bevakning – och presstalesman Lars Byström hoppas att alla ska känna sig trygga. 

En stund efter klockan 18 kom demonstranterna fram till Medborgarplatsen. 

– Vi sittstrejkar. Nu finns många poliser här så att vi inte ska attackeras igen. Det känns bra, säger Ahmad Rahimi, 18. 

Det var strax efter klockan 20 på tisdagskvällen som polisen larmades om händelsen vid Mynttorget – där en högerextrem grupp attackerade en flyktingdemonstration. 

Tre personer skadades lindrigt av den slags rökbomb som kastades mot de sittdemonstrerande flyktingarna. En person fördes till sjukhus. 


Vid 18.15-tiden på onsdagen hade guppen tagit sig till Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm "helt enligt plan", enligt polisen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

Skrek "refugees go home"

Målet med sittdemonstrationen är att försöka stoppa utvisningen av afghanska flyktingar, berättade Ahmad Rahimi, 18, som deltar i demonstrationen, under gårdagen. 

Han sa att protestdeltagarna satt på marken då en grupp människor anlände och skrek slagord.

– De skrek ”Abdullah, Mohammed, gå hem, refugees go home”, sa Ahmad Rahimi. 


Läs mer: Flyktingar attackerade under demonstration 


Ännu finns ingen person skäligen misstänkt för brott. Polisen ser gärna att personer som har foton eller bilder från attacken hör av sig på 114 14. 

De demonstrerande flyktingarna har bestämt sig för att flytta sig till Medborgarplatsen på Södermalm.

Efter attacken mot flyktingarna under tisdagskvällen har polisen utökat sin bevakning.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

– Vi ska se till att de kommer från Mynttorget till Medis på ett tryggt och bra sätt, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

Efter attacken mot flyktingarna har polisen utökat sin bevakning.   

– Vi hade bevakning på plats när det inträffade, och sedan har den utökats, säger Lars Byström, som hoppas att demonstranterna nu ska känna sig trygga. 

Framme vid Medborgarplatsen

Vid 18.15 uppger Lars Byström att de demonstrerande flyktingarna precis verkar ha kommit fram till Medborgarplatsen. 

– Det verkar ha gått enligt plan, säger han. 

Tisdagens demonstration vid Mynttorget saknade tillstånd. Men ett sådant är nu ordnat. 

– De har fått tillstånd för i kväll och fram till den 23 augusti, mellan 08-22. Vi kommer att ha personal på plats, fortsätter Lars Byström. 

Rädsla bland flyktingarna efter attacken

På onsdagskvällen befinner sig Ahmad Rahimi på Medborgarplatsen. Han berättar att gruppen sittstrejkar – och att det känns bra att flera polispatruller finns på plats. 

– Polisen har tackat oss för att vi inte gick till motattack eller skrek i går. Vi vill inte ha någon konflikt. Vi vill leva här och ge något tillbaka, säger Ahmad Rahimi.     

De demonstrerande flyktingarna vill att Mikael Ribbenbvik, Migrationsverkets generaldirektör, kommer till Medborgarplatsen och svarar på frågor om varför de har fått avslag på sina asylansökningar. 

– Vi tänker sitta här tills vi får ett bra svar, säger Ahmad Rahimi. 

Tisdagskvällens attack skrämde upp demonstranterna. 

– Vi är fortfarande rädda och behöver polisen som är här, fortsätter han.  

Nordisk ungdom bakom attacken

Det är nazistgruppen Nordisk ungdom som ligger bakom tisdagens attack mot demonstranterna. Det är samma grupp som bland annat försökt stoppa tåget på Pridefestivalen i helgen. 

Nordisk Ungdom vill inte kallas för nazister, men gruppen har flera gånger kopplats till extremhögern och satte nyligen upp klistermärken i Stockholm med ett känt nazistcitat.  

Enligt Säkerhetspolisen är aktivitetsnivån "fortsatt hög" inom vit makt-miljön i Sverige. Exakt vad det innebär vill Johanna Blomqvist, pressekreterare hos Säpo, dock inte kommentera. Detta för att inte avslöja något om Säpos operativa verksamhet.  

– Vi tittar på ett antal extremistmiljöer och den vi ser som det största hotet är islamistisk extremism. Vi tittar på om de här extremistmiljöerna kan utgöra ett hot mot det demokratiska systemet – och vit makt-miljön bedöms i nuläget inte utgöra ett sådant hot, säger Johanna Blomqvist. 

 Hon fortsätter:

– Men det kan vara ett relativt allvarligt hot mot enskilda individer eftersom de här personerna, vid sidan av opinionsbildande yttringar, ofta använder hot, våld och trakasserier för att påverka människor.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.