Vid 17.30-tiden på onsdagen flyttade demonstration från Mynttorget till Medborgarplatsen. Foto: Janne Åkesson/SwepixVid 17.30-tiden på onsdagen flyttade demonstration från Mynttorget till Medborgarplatsen. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Vid 17.30-tiden på onsdagen flyttade demonstration från Mynttorget till Medborgarplatsen. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen har utökat bevakningen av demonstrationen som flyttade från Mynttorget till Medborgarplatsen på onsdagen. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIXPolisen har utökat bevakningen av demonstrationen som flyttade från Mynttorget till Medborgarplatsen på onsdagen. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Polisen har utökat bevakningen av demonstrationen som flyttade från Mynttorget till Medborgarplatsen på onsdagen. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Demonstrationen går längs Götgatan i centrala Stockholm. Foto: Janne Åkesson/SwepixDemonstrationen går längs Götgatan i centrala Stockholm. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Demonstrationen går längs Götgatan i centrala Stockholm. Foto: Janne Åkesson/Swepix

Utökad polisnärvaro vid flyktingdemonstrationen

Publicerad

Den grupp flyktingar som attackerades vid Mynttorget i går har flyttat sig till Medborgarplatsen på Södermalm för att fortsätta sin demonstration där. 

Polisen har utökat sin bevakning – och presstalesman Lars Byström hoppas att alla ska känna sig trygga. 

En stund efter klockan 18 kom demonstranterna fram till Medborgarplatsen. 

– Vi sittstrejkar. Nu finns många poliser här så att vi inte ska attackeras igen. Det känns bra, säger Ahmad Rahimi, 18. 

Det var strax efter klockan 20 på tisdagskvällen som polisen larmades om händelsen vid Mynttorget – där en högerextrem grupp attackerade en flyktingdemonstration. 

Tre personer skadades lindrigt av den slags rökbomb som kastades mot de sittdemonstrerande flyktingarna. En person fördes till sjukhus. 

 

Vid 18.15-tiden på onsdagen hade guppen tagit sig till Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm "helt enligt plan", enligt polisen.Foto: Janne Åkesson/Swepix

Skrek "refugees go home"

Målet med sittdemonstrationen är att försöka stoppa utvisningen av afghanska flyktingar, berättade Ahmad Rahimi, 18, som deltar i demonstrationen, under gårdagen. 

Han sa att protestdeltagarna satt på marken då en grupp människor anlände och skrek slagord.

– De skrek ”Abdullah, Mohammed, gå hem, refugees go home”, sa Ahmad Rahimi. 

 

Läs mer: Flyktingar attackerade under demonstration 

 

Ännu finns ingen person skäligen misstänkt för brott. Polisen ser gärna att personer som har foton eller bilder från attacken hör av sig på 114 14. 

De demonstrerande flyktingarna har bestämt sig för att flytta sig till Medborgarplatsen på Södermalm.

Efter attacken mot flyktingarna under tisdagskvällen har polisen utökat sin bevakning.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

– Vi ska se till att de kommer från Mynttorget till Medis på ett tryggt och bra sätt, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

Efter attacken mot flyktingarna har polisen utökat sin bevakning.   

– Vi hade bevakning på plats när det inträffade, och sedan har den utökats, säger Lars Byström, som hoppas att demonstranterna nu ska känna sig trygga. 

Framme vid Medborgarplatsen

Vid 18.15 uppger Lars Byström att de demonstrerande flyktingarna precis verkar ha kommit fram till Medborgarplatsen. 

– Det verkar ha gått enligt plan, säger han. 

Tisdagens demonstration vid Mynttorget saknade tillstånd. Men ett sådant är nu ordnat. 

– De har fått tillstånd för i kväll och fram till den 23 augusti, mellan 08-22. Vi kommer att ha personal på plats, fortsätter Lars Byström. 

Rädsla bland flyktingarna efter attacken

På onsdagskvällen befinner sig Ahmad Rahimi på Medborgarplatsen. Han berättar att gruppen sittstrejkar – och att det känns bra att flera polispatruller finns på plats. 

– Polisen har tackat oss för att vi inte gick till motattack eller skrek i går. Vi vill inte ha någon konflikt. Vi vill leva här och ge något tillbaka, säger Ahmad Rahimi.     

De demonstrerande flyktingarna vill att Mikael Ribbenbvik, Migrationsverkets generaldirektör, kommer till Medborgarplatsen och svarar på frågor om varför de har fått avslag på sina asylansökningar. 

– Vi tänker sitta här tills vi får ett bra svar, säger Ahmad Rahimi. 

Tisdagskvällens attack skrämde upp demonstranterna. 

– Vi är fortfarande rädda och behöver polisen som är här, fortsätter han.  

Nordisk ungdom bakom attacken

Det är nazistgruppen Nordisk ungdom som ligger bakom tisdagens attack mot demonstranterna. Det är samma grupp som bland annat försökt stoppa tåget på Pridefestivalen i helgen. 

Nordisk Ungdom vill inte kallas för nazister, men gruppen har flera gånger kopplats till extremhögern och satte nyligen upp klistermärken i Stockholm med ett känt nazistcitat.  

Enligt Säkerhetspolisen är aktivitetsnivån "fortsatt hög" inom vit makt-miljön i Sverige. Exakt vad det innebär vill Johanna Blomqvist, pressekreterare hos Säpo, dock inte kommentera. Detta för att inte avslöja något om Säpos operativa verksamhet.  

– Vi tittar på ett antal extremistmiljöer och den vi ser som det största hotet är islamistisk extremism. Vi tittar på om de här extremistmiljöerna kan utgöra ett hot mot det demokratiska systemet – och vit makt-miljön bedöms i nuläget inte utgöra ett sådant hot, säger Johanna Blomqvist. 

 Hon fortsätter:

– Men det kan vara ett relativt allvarligt hot mot enskilda individer eftersom de här personerna, vid sidan av opinionsbildande yttringar, ofta använder hot, våld och trakasserier för att påverka människor.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag