Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utökad lovskola ska minska ojämlikheten

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Skolminister Lina Axelsson Kihlbom (S) presenterade de nya förslagen på fredagen.
Foto: ROBIN EK/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill satsa en kvarts miljard på att utöka lovskolan och även studietiden.

– Vi vet att svensk skola kan ännu bättre, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Från fackligt håll kommer kritik för att pengarna inte går till den ordinarie skolan.

Lovskolan ska utökas med ytterligare 25 timmar som ska ges under läsåret, till exempel på läslovet eller påsklovet, för årskurs nio som riskerar att sakna behörighet till gymnasiet.

Dessa timmar ska inte räknas av de 50 timmar lovskola som huvudmän är skyldiga att erbjuda.

Extra studietid ska också erbjudas. Alla elever i grundskolans årskurs 4-9 ska ha möjlighet till minst 2 timmars extra studietid per vecka.

Där ska elever få möjlighet till att få hjälp med läxor, plugga inför ett prov eller hjälp med annat skolarbete. De extra två timmarna ska ske under eller i direkt anslutning till elevernas skoldag.

– Vi vet att svensk skola kan ännu bättre. Under lång tid har samhället varit för svagt och skolan har blivit alltför ojämlik, säger Lina Axelsson Kihlblom under presskonferensen.

För jämlikhet

Regeringen fattade i går beslutet om att lagrådsremissen om utökad lovskola bland annat. Enligt Lina Axelsson Kihlblom är detta ett förslag för jämlikhet när det är ett stort problem att så många elever varje år går ut grundskolan utan behörighet.

– Det är ett viktigt jämlikhetsförslag. Även om fler elever de senaste åren klarar skolan är ett stort problem att så många elever varje år går ut grundskolan utan behörighet, säger skolminister säger skolministern under presskonferensen.

TT: Vilka elever kommer att ha nytta av detta?

– Statistiken talar sitt tydliga språk, det är elever som inte har akademiker till föräldrar, det är också de (från familjer) med mindre inkomster, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Fackförbund kritiska

Lärarnas Riksförbund riktar skarp kritik mot det nya förslaget. Enligt Åsa Fahlén, ordförande för fackförbundet, hade man i stället velat se fler satsningar på den ordinarie skolverksamheten, i stället för utökad studietid och lovskola.

– Vi vet att det finns en stor lärarbrist i dag. Det kan låta bra att eleverna får mer tid men frågan är vem som ska undervisa de här eleverna, säger Åsa Fahlén.

Enligt skolministern kommer reformen med budgetära förutsättningar och regeringen skjuter ungefär en kvarts miljard till förslagen.

Det ska öka möjligheten för huvudmän att anställa fler att vara delaktiga i elevers kunskapsutveckling, sade Axelsson Kihlblom under presskonferensen.

– Det är väldigt svårt att få tag på legitimerade lärare i dag. Om det blir så att lärare tvingas undervisa mer, då är jag rädd för att aktiviteten i läraryrket kommer att sjunka. Och det har vi inte råd med, säger Åsa Fahlén.

Frivilligt för eleverna

Sedan 2017 är huvudmän skyldiga att erbjuda minst 50 timmar lovskola i juni för de elever som efter årskurs 8 eller 9 riskerar att inte vara behöriga till gymnasiet.

Det är frivilligt för eleverna att delta men elever som har tackat ja har närvaroplikt. Huvudmannen kan också frivilligt välja att erbjuda lovskola till dessa elever även under läsåret.

I oppositionens budget, som regeringen styr på, har 400 miljoner kronor tillförts för 2022 som ska användas till olika stödinsatser i skolan, exempelvis i form av utökad lovskola.

Utökad studietid föreslås börja gälla från och med höstterminen 2022. Lagförändringarna om utökad lovskola föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.