Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utmanaren till att ta
över efter Chavez

Diosdado Cabello till vänster och Hugo Chavez till höger.
Foto: Ariana Cubillos

Hugo Chavez vilja var att den tidigare busschauffören, vicepresidenten Nicolás Maduro, 50, tar över som president.

Men samtidigt pekas den välbärgade ingenjören Diosdado Cabello ut som möjlig efterträdare, skriver DN.se.

Natten till onsdagen meddelade landets utrikesminister Elias Jaua att ett nyval till presidentposten i Venezuela ska hållas inom 30 dagar.

Enligt konstitutionens regler är det egentligen nationalförsamlingens talman Diosdado Cabello som ska ta över som president, men i december sa Chavez att han ville att Maduro blir ny president.

Övertygad

Enligt bedömare saknar Maduro den grandiosa personlighet som Chávez charmade sina anhängare med. Men han har fördelen att ha handplockats av ledaren själv, skriver AP.

TT har pratat med José Vicente Carrasquero Amaitre, venezolansk professor i statsvetenskap, som är övertygad om att Maduro kommer att vara president även efter det stundande valet.

– Den nationella valförsamlingen respekterar inte konkurrenter. Valprocessen använder sig av demokratiska instrument, men respekterar inte dess principer, säger han.

Stöttas av armén

Den tidigare busschauffören steg i graderna i Venezuelas förenade socialistiska parti efter att ha visat en stor lojalitet som talesperson åt Chávez. Enligt AP är han känd som en skicklig förhandlare och en person som ser sin mentors politiska arv som sitt personliga ansvar.

När det gäller utmanaren - den 49-årige ingenjören Diosdado Cabello, beskrivs han som en välbärgad man med stora kontakter inom affärsvärlden, skriver DN.se. Han lärde känna Hugo Chavez under deras gemensamma tid inom det militära.

2001 blev han Chavez stabschef och året därpå ansågs Cabello vara en av de som lyckades avstyra kuppförsöket mot Hugo Chavez.

Cabello har haft hand om inrikes- och rättsfrågor samt infrastrukturfrågor. Han har även varit vice ordförande i partiet PSUV.

Han uppges ha stort stöd inom det militära, dock inte lika starkt stöd i själva partiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.