Diosdado Cabello till vänster och Hugo Chavez till höger. Foto: Ariana Cubillos
Diosdado Cabello till vänster och Hugo Chavez till höger. Foto: Ariana Cubillos

Utmanaren till att ta
över efter Chavez

Publicerad

Hugo Chavez vilja var att den tidigare busschauffören, vicepresidenten Nicolás Maduro, 50, tar över som president.

Men samtidigt pekas den välbärgade ingenjören Diosdado Cabello ut som möjlig efterträdare, skriver DN.se.

Natten till onsdagen meddelade landets utrikesminister Elias Jaua att ett nyval till presidentposten i Venezuela ska hållas inom 30 dagar.

Enligt konstitutionens regler är det egentligen nationalförsamlingens talman Diosdado Cabello som ska ta över som president, men i december sa Chavez att han ville att Maduro blir ny president.

Övertygad

Enligt bedömare saknar Maduro den grandiosa personlighet som Chávez charmade sina anhängare med. Men han har fördelen att ha handplockats av ledaren själv, skriver AP.

TT har pratat med José Vicente Carrasquero Amaitre, venezolansk professor i statsvetenskap, som är övertygad om att Maduro kommer att vara president även efter det stundande valet.

– Den nationella valförsamlingen respekterar inte konkurrenter. Valprocessen använder sig av demokratiska instrument, men respekterar inte dess principer, säger han.

Stöttas av armén

Den tidigare busschauffören steg i graderna i Venezuelas förenade socialistiska parti efter att ha visat en stor lojalitet som talesperson åt Chávez. Enligt AP är han känd som en skicklig förhandlare och en person som ser sin mentors politiska arv som sitt personliga ansvar.

När det gäller utmanaren - den 49-årige ingenjören Diosdado Cabello, beskrivs han som en välbärgad man med stora kontakter inom affärsvärlden, skriver DN.se. Han lärde känna Hugo Chavez under deras gemensamma tid inom det militära.

2001 blev han Chavez stabschef och året därpå ansågs Cabello vara en av de som lyckades avstyra kuppförsöket mot Hugo Chavez.

Cabello har haft hand om inrikes- och rättsfrågor samt infrastrukturfrågor. Han har även varit vice ordförande i partiet PSUV.

Han uppges ha stort stöd inom det militära, dock inte lika starkt stöd i själva partiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag