Utländska medier: Kaos och förvirring i Sverige efter valet

Amerikanska nyhetskanalen CNN rapporterar om svenska valet.
Foto: CNN
Amerikanska Washington Post noterar att de etablerade svenska partierna tilldelats ”ett slag”.
Foto: Washington Post
Arabiska satellitkanalen Al-Jazeera skriver om SD:s frammarsch.
Foto: Al-Jazeera
Norska VG beskriver kvällen som en ”valthriller”.
Foto: VG
Danska Jyllands-Posten skriver att det råder "politiskt kaos" i Sverige.
Foto: Jyllands-Posten
New York Times skriver att Sverige står inför en ”period av politisk förvirring”.
Foto: New York Times
1 / 7

Politiskt dödläge och framgångar för yttersta högern.

Så rapporterar internationella medier om det svenska resultatet – och många visar bilder på Jimmie Åkesson.

Samtidigt välkomnar populistiska partier i Europa SD:s framgång.

Det svenska valet är toppnyhet i många utländska medier. Alla noterar att det är dött lopp mellan de traditionella blocken och att Sverigedemokraterna gått framåt.

”Det svenska valet är för jämnt för att avgöra medan två koalitioner i mitten löper mot målfoto. Deras röster har splittras av ökat stöd för ett parti på yttersta högerkanten med rötter i den nynazistiska rörelsen”, rapporterar nyhetskanalen CNN. 

Amerikanska nyhetskanalen CNN rapporterar om svenska valet.
Foto: CNN

Den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal noterar att SD med sina 18 procent gör sitt bästa resultat någonsin. Under rubriken "Sveriges politiska varning" skriver tidningen på ledarplats att "Sverigedemokraterna kommer trea med ett antiinvandringsprogram".

Arabiska satellitkanalen Al-Jazeera skriver om SD:s frammarsch.
Foto: Al-Jazeera

Också den arabiska satellitkanalen Al-Jazeera understryker dödläget och SD:s frammarsch. ”Jämnt lopp mellan de ledande politiska blocken medan ett parti på yttersta högerkanten ökar andelen röster”, skriver kanalen på sin engelskspråkiga sajt.

”SD blir joker”

Norska VG toppar sin sajt med inte mindre än sex texter om det svenska valet. Med rubriker som "Valthriller – detta avgör", "Löfven avgår inte" och "SD blir regeringsjoker" får de norska läsarna utförlig information om det politiska läget i grannlandet.

”Det blev inte det politiska jordskalv Sverigedemokraterna drömde om och resten av Sverige fruktade. Men det svenska valet visar att att en stor del av folket är missnöjt med dagens situation och att de har förlorat tilltron till de etablerade partierna”, skriver VG i en kommentar.

Norska VG beskriver kvällen som en ”valthriller”.
Foto: VG

Samtidigt jublar Marine Le Pen, ledare för det franska högerextrema och EU-fientliga partiet Nationell samling, över SD:s framgångar.

”Ännu en dålig natt för Europeiska Unionen i perspektiv. Den demokratiska revolutionen i Europa är på väg!”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/MLP_officiel/status/1038868894096740352

Den danska tidningen Jyllands-Posten skriver att det råder ”politiskt kaos” i Sverige och att ”Löfven kämpar för sitt politiska liv”. Och likaledes danska Berlingske Tidende skriver i sin rubrik överst på sajten: ”Stefan Löfven: Jag stannar som statsminister”.


”Ett slag mot etablerade partier”

New York Times skriver att Sverige står inför en "period av politisk förvirring" efter valet  medan den andra ledande amerikanska tidningen, Washington Post, noterar att de etablerade svenska partierna tilldelats "ett slag".

”Svenska väljarna som är uppretade över brottslighet och migration riktade ett slag mot två partier i mitten som har bytt av varandra vid makten i decennier”, skriver Washington Post.

New York Times skriver att Sverige står inför en ”period av politisk förvirring”.
Foto: New York Times

LÄS ÄVEN: Valresultat – se vem som vinner valet där du bor 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.