Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utländsk skolmat får kritik från SD-politiker

"Det finns inte ens tillstymmelse till mat som barnen är vana vid", säger SD-politikern Agneta Colantoni.
Foto: Privat
"Går det inte att ge barnen pannkakor längre?", frågar sig politikern.
Foto: Johan Främst

Nordafrikansk fiskgryta, afghanska färsbiffar och marockansk kyckling.

Matsedeln för barnen i Tierps kommun gör SD-politikern Agneta Colantoni upprörd.

– Går det inte att ge barnen pannkakor längre? frågar hon sig.

Den här veckan har Tierps kommun temat "Världens mat" på alla sina skolor. Därför serveras alltifrån nordafrikansk fiskgryta med ägg till couscous och somalisk lammgryta suqaar med somaliskt ris.

Det har framkallt kritik från SD-politikern Agneta Colantoni, som bland annat sitter i kommunfullmäktige i Tierp, vilket Arbetarbladet först rapporterade om.

– Det finns inte ens tillstymmelse till mat som barnen är vana vid. Det finns ingen svensk mat som alternativ, det är det jag vänder mig emot, säger hon.

Varför behövs det alternativ?

– Ja, det måste finnas, går det inte att ge barnen pannkakor längre? Det finns ju vegoalternativ till exempel. Varför tar man bort all svensk mat?

"Vill inte ha maten i skolan"

Hennes kritik har uppmärksammats av flera medier efter att Arbetarbladet skrev om det. Överdrivet mycket, menar Agneta Colantoni.

– Jag har inget emot internationell mat, jag har bott utomlands i flera år. Uppmärksamheten chockar mig lite, för man vill försöka göra det här till något politiskt.

Nu uppmanar Agneta Colantoni föräldrar till barnen i Tierps skolor att reagera. Annars menar hon att många barn riskerar att behöva gå hungriga.

– Tänk om småbarnen inte är vana vid det här, att de inte äter den här maten hemma, och så vill de inte ha maten i skolan. Då kan det faktiskt vara så att de inte äter sig mätta.

Kommunens syfte: "Förebygga främligsfientlighet"

Maria Leopardi, kostkonsulent på Tierps kommun, säger till Arbetarbladet att skolorna i kommunen har temaveckor för mat varje termin. I höstas hade de en vecka när mat från Frankrike, Tyskland och Spanien serverades.

– Nu ville vi ha från andra länder. Syftet med sådana här veckor är att vi ska arbeta med dessa frågor, det vi vill är att förebygga främlingsfientliga tankar på det här viset, säger hon till Arbetarbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.