"Det finns inte ens tillstymmelse till mat som barnen är vana vid", säger SD-politikern Agneta Colantoni. Foto: Privat"Det finns inte ens tillstymmelse till mat som barnen är vana vid", säger SD-politikern Agneta Colantoni. Foto: Privat
"Det finns inte ens tillstymmelse till mat som barnen är vana vid", säger SD-politikern Agneta Colantoni. Foto: Privat
"Går det inte att ge barnen pannkakor längre?", frågar sig politikern. Foto: Johan Främst"Går det inte att ge barnen pannkakor längre?", frågar sig politikern. Foto: Johan Främst
"Går det inte att ge barnen pannkakor längre?", frågar sig politikern. Foto: Johan Främst

Utländsk skolmat får kritik från SD-politiker

Publicerad

Nordafrikansk fiskgryta, afghanska färsbiffar och marockansk kyckling.

Matsedeln för barnen i Tierps kommun gör SD-politikern Agneta Colantoni upprörd.

– Går det inte att ge barnen pannkakor längre? frågar hon sig.

Den här veckan har Tierps kommun temat "Världens mat" på alla sina skolor. Därför serveras alltifrån nordafrikansk fiskgryta med ägg till couscous och somalisk lammgryta suqaar med somaliskt ris.

Det har framkallt kritik från SD-politikern Agneta Colantoni, som bland annat sitter i kommunfullmäktige i Tierp, vilket Arbetarbladet först rapporterade om.

– Det finns inte ens tillstymmelse till mat som barnen är vana vid. Det finns ingen svensk mat som alternativ, det är det jag vänder mig emot, säger hon.

Varför behövs det alternativ?

– Ja, det måste finnas, går det inte att ge barnen pannkakor längre? Det finns ju vegoalternativ till exempel. Varför tar man bort all svensk mat?

"Vill inte ha maten i skolan"

Hennes kritik har uppmärksammats av flera medier efter att Arbetarbladet skrev om det. Överdrivet mycket, menar Agneta Colantoni.

– Jag har inget emot internationell mat, jag har bott utomlands i flera år. Uppmärksamheten chockar mig lite, för man vill försöka göra det här till något politiskt.

Nu uppmanar Agneta Colantoni föräldrar till barnen i Tierps skolor att reagera. Annars menar hon att många barn riskerar att behöva gå hungriga.

– Tänk om småbarnen inte är vana vid det här, att de inte äter den här maten hemma, och så vill de inte ha maten i skolan. Då kan det faktiskt vara så att de inte äter sig mätta.

Kommunens syfte: "Förebygga främligsfientlighet"

Maria Leopardi, kostkonsulent på Tierps kommun, säger till Arbetarbladet att skolorna i kommunen har temaveckor för mat varje termin. I höstas hade de en vecka när mat från Frankrike, Tyskland och Spanien serverades.

– Nu ville vi ha från andra länder. Syftet med sådana här veckor är att vi ska arbeta med dessa frågor, det vi vill är att förebygga främlingsfientliga tankar på det här viset, säger hon till Arbetarbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag