Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utlämningen av svenske Li stoppas – risk för dödsstraff

Li Zhihui
Foto: Privat

Den svenske medborgaren Li Zhihui, 53, som sitter frihetsberövad i Polen, riskerade att utlämnas till Kina.

Där skulle han kunna avrättas, befarade svenska utrikesdepartementet.

Nu meddelar högsta domstolen i Polen att utlämningen stoppas tills vidare.

Beslutet i Polens högsta domstol kommer sedan den polske åklagaren bytt fot. Åklagaren, som tidigare förordat en utlämning, hävdade inför fredagens förhandling i att begäran om utlämning inte är giltig då den kommer från Kinas ambassad. 

För att vara giltig behöver den komma från behöriga juridiska myndigheter i Kina, enligt åklagaren.

Domstolen gick på åklagarens linje och har återförvisat målet till hovrätten för en ny förhandling.

Expressen rapporterade om Li Zhihuis situation förra veckan. Lägre instanser i Polen, där den svenske medborgaren sitter frihetsberövad, hade redan landat i att han skulle utlämnas, efter löften från Kinas ambassad om att hans rättigheter inte skulle kränkas.

– Det finns en lång rad fall där Kina har gett löften om hur folk ska behandlas. Sedan ignoreras de löftena så fort de är tillbaka i Kina, sa Peter Dahlin på människorättsorganisationen Safeguard Defenders då om sina tvivel på Kinas löften.

UD: Risk för dödsstraff

Expressen kunde också berätta att svenska UD larmat om att det finns en risk att Li Zhihui skulle dömas till döden i Kina.

”Det finns en stor risk att vår medborgare, efter att han överlämnats till den kinesiska sidan, kan dömas till döden”, skrev UD i ett brev till sin polska motsvarighet.

”Folkrepubliken Kina uppfyller inte kriterierna för rättssäkerhet. Det juridiska systemet står under kommunistpartiets kontroll och är därför inte oberoende.”

År 2012 lämnade Li Zhihui Kina och kom till Sverige. Han blev svensk medborgare 2016. I Sverige ska han ha varit aktiv i rörelsen falungong, som är förbjuden i Kina. 2017 blev han internationellt efterlyst av Kina via Interpol. Formellt är han misstänkt för ekonomiska brott.

Li Zhihuis försvarsadvokat Krzysztof Kitajgrodzki säger att den påstådda olagliga transaktionen ska ha skett medan Li Zhihui fortfarande bodde i Kina.

– Det konstigaste är att anklagelserna dök upp först efter att herr Li blev aktiv i frågor relaterade till falungong, har Kitajgrodzki sagt till Expressen.

Falungong

Falungong är en övningsform där utövarna med hjälp av övningar och meditation ska nå till harmoni mellan människan och universum. ”Sanning, godhet, tålamod” är mottot. Metoden offentliggjordes i Kina 1992 och har därefter spritts över världen. 

Falungong totalförbjöds 1999 i Kina. Den statliga kinesiska propagandan rubricerar falungong som en ondskefull sekt. Under 2000-talet har falungong i sin utåtriktade propaganda fått en mer politisk inriktning.


Källa: NE

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.