Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utklädd Jesus bars ut från SVT:s högmässa

Den utklädde "Jesus" haffades av kyrkvärdarna som släpade ut honom ur kyrkan.

SVT direktsände från Växjö domkyrka, församlingen sjöng "Nedstörtad är döden och tron står opp" samtidigt som biskop Jan-Olof Johansson gjorde sig klar framme vid altaret.

Då skred en man – utklädd till Jesus – in i kyrkan.

På filmen ser du vad som hände – "Jesus" blev omedelbart omhändertagen och utburen.

SVT direktsände på söndagen högmässan i Växjö domkyrka, där den avgående biskopen Jan-Olof Johansson, 64, höll sin sista påskgudstjänst i egenskap av biskop eftersom han nu går i pension.

Bara efter drygt tre minuter in på gudstjänsten – och SVT:s direktsändning – skred plötsligt en barfota man, utklädd till Jesus", fram längs altargången.

Han haffades ganska omgående av kyrkvärdarna som släpade ut honom ur kyrkan – medan gärningsmannens kompanjon filmade uttåget ur kyrkan.

Biskop Jan-Olof Johansson säger till Expressen:

– Jag vet inte så mycket om händelsen, jag stod där framme. Men det var någon som gjorde ett försök att tränga sig förbi tv-kameran. Någon av vaktmästarna tog tag i honom. Jag hann inte alls bli störd.

"Jag hörde någon duns"

Skrek "Jesus"? Hur gick det till?

– Jag hörde något ljud och någon duns – det var väl en psalmbok som åkte i golvet, tror jag. Men det var ingenting som störde gudstjänsten. Vaktmästaren ringde polisen, men männen försvann, säger biskop Johansson.

Det var väl snopet, du ska ju gå i pension och det var en av dina sista gudstjänster?

– Vi märkte att något hände, men det var inget som störde. Det blev en fin gudstjänst och det är jag glad för, säger biskop Johansson som på måndagen håller sin avskedspredikan i domkyrkan.

"Många blev besvikna"

"Som av en händelse" befann sig artisterna i Far & Son, Frej Larsson och Simon Gärdenfors, i kyrkan.

Var det du, Frej som var utklädd till Jesus?

– Vi är i Växjö för att öppna en restaurang och gick i kyrkan. När biskopen sagt "Jesus är uppstånden" för tredje gången öppnas dörren, och in strider Jesus som blir nedbrottad av starka, kristna män inför publiken. Det var många i kyrkan som blev besvikna, de hade väntat på Jesus återuppståndelse, säger Frej Larsson.

Och "som av en händelse" råkade Frej Larssons kompis Jens Rosengren filma händelsen.

Polisen larmades

Exakt klockan 10.28 larmades polisen i Växjö. Smålandspolisens presstalesman Calle Persson säger till Expressen:

– Två män har sprungit in i kyrkan. I rapporten står det att "en av männen var utklädd till Jesus. Han var mellan 20 och 25 år."

– När vaktmästaren ringde polisen försvann männen från platsen och ingen polispatrull skickades till kyrkan och jag tror inte att det pågår någon spaning efter dem. Däremot upprättades en anmälan om misstanke om "störande av allmän förrättning."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!