Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utgav sig för att vara 12 – fick sexmejl av män

Maria (bilden) skapade ett fejkkonto på sajten. Och "13-åriga Freja" blev snabbt måltavla för flera män.
Maria började att få meddelanden efter bara ett par timmar. Foto: Skärmdump
Vissa ville chatta, andra ville träffas. Foto: Skärmdump

Maria studerar på högskola och skriver en c-uppsats om kvinnohat på internet. Det här var hennes lilla experiment.

En man försökte övertala "Elsa, 12" till att vilja ha analsex.

Foto: Skärmdump

"Vi kan köra flera gånger", skriver mannen.

Foto: Skärmdump

En 36-årig man erbjuder pengar för att få utföra oralsex.

Foto: Skärmdump

"Men de som började försiktigt kom senare med frågor om jag var singel, gillade sex, var oskuld och så där. Så det kom alltid till snusk till slut", säger Maria.

Foto: Skärmdump

"De var mellan 16-51 år men snittet var nog runt 30-35 år kanske", säger Maria om åldern på de som hörde av sig.

Foto: Skärmdump
1 / 10

"Vill slicka dig mellan benen", skriver en 36-årig man.

Mottagare: Elsa, 12 år gammal.

Den verkligheten mötte 27-åriga Maria Graaf när hon registrerade en fejkprofil under namnet Elsa på communitysajten Kamrat.com.

Marias skärmdumpar visar hur svenska män försöker övertala unga flickor att ha sex.

– Det var värre än jag hade förväntat mig, säger hon.

Maria Graaf, 27, från Gävle studerar på högskola och skriver en c-uppsats om kvinnohat på internet.

Nyligen utförde Maria ett experiment där hon registrerade sig på den svenska communitysajten Kamrat.com. Maria registrerade sig inledningsvis som 13-åriga Freja och angav att hon gillar hästar.

Och då ramlade meddelandena in.

Meddelanden från män som var ute efter sex.

En man frågade om Freja är rakad och om hon är oskuld. Ytterligare en man undrade om Freja vill tjäna en slant i utbyte mot sexuella tjänster, eller om hon vill sälja sina trosor. En 26-årig man berättade att han tänder på 13-åringars rumpor.

”Kanske åka hem till mig och mysa lite?" föreslog ytterligare en man.

Maria minns hur tillvaron på nätet var när hon var ung men blev ändå förvånad över det som mötte henne nu.

– Jag blev nyfiken på att se hur det ser ut i dag på sådana här ungdomssidor och tänkte att jag registrerar mig och kollar hur det ser ut. Och jag blev förvånad över att det faktiskt var så här. Det var värre än jag hade förväntat mig, och mycket värre än jag minns att det var på min tid, säger Maria.

Uppskattningsvis hörde 30-50 olika män av sig till Maria på kort tid.

– Det tog inte lång stund, kanske en minut ungefär, och när jag gick in på min brevlåda så hade jag 10-15 meddelanden från män i olika åldrar. Vissa började ganska ofarligt och frågade om jag hade en egen häst, om jag gillade att rida eller har andra djur, medan andra gick direkt på snusket, säger Maria, och tillägger:

– Men de som började försiktigt kom senare med frågor om jag var singel, gillade sex, var oskuld och så där. Så det kom alltid till snusk till slut.

Utöver 13-åriga Freja registrerade Maria ytterligare ett konto: Elsa, 12 år gammal. Och då mottog hon ännu grövre sexmeddelanden från vuxna män.

"Vill slicka dig mellan benen, betalar bra", skrev en 36-årig man.

”Skulle du vara intresserad av att mysa med mig? Testa sexuella saker?” frågade en annan.

"Har du sett en stor penis?" frågade ytterligare en man.

Mannen erbjöd sig att betala.
Se på film, och kanske lite till, föreslog en 33-årig man.

Försökte övertala till sex

En man undrade om Elsa, 12, ville ha analsex och hade upplägget klart för sig.

– Då skrev jag att ”gud, det låter som att det gör ont, jag är ju bara 12”. Då skrev han att ”det ordnar sig, vi gör det flera gånger så ska det bli skönt för dig ska du se”. Jag förstärkte och tryckte verkligen på att jag var så ung, så de visste mycket väl att jag var ung, säger Maria, som därefter konfronterade mannen.

– Då skrev han att ”du borde sluta skapa falska profiler”. Det var liksom det som var problemet för honom, säger Maria upprört.

Vad var det för ålder på männen som hörde av sig?

– De var mellan 16-51 år men snittet var nog runt 30-35 år kanske.

Tobias Lind är Kamrat.com:s teknikchef och grundare.

Han är väl medveten om problemet som Maria har synliggjort.

– Men det är ett problem på alla sajter på internet att de här gubbarna finns där. Det finns överallt och vi jobbar med det löpande. Det skrämmande är hur de här männen tänker när de tror att de skriver till en 13-åring och sedan skriver så där. Det är bekymmersamt, säger han.

Mannen kommer från Småland.

"Solklara regelbrott"

Den man som skrev att han ville ha analsex med Elsa, 12 år, stängdes senare av från Kamrat.com.

Men problemet upphör inte där.

De här personerna är svåra att hålla borta, menar Tobias Lind. I stället återkommer samma personer under andra namn och IP-adresser. En IP-adress är en slags digital adress som är kopplad till användarens dator.

– Men jag skulle vilja vända på det också. De som skriver så här är inte de värsta. Det må vara anstötligt och hemskt för barnen, men de vi har problem med är de som inte skriver så här. De som verkligen försöker att "grooma" och vill träffa barn. De skriver inga grova ord, de ligger lågt och låtsas vara 16 år och vill förflytta konversationen någon annanstans. Och det är dem som polisen prioriterar. De som är ute efter barn, säger Tobias Lind.

Men det måste ändå vara obehagligt att som 12-åring logga in på Kamrat.com och mötas av den här typen av meddelanden.

– Absolut, visst är det. Det är solklara regelbrott och skulle kunna vara sexuellt ofredande, och det har väl drivits några sådana ärenden. Men det ska oftast till mer innan polisen upp något. När det verkligen händer något juridiskt har det oftast skett något fysiskt övergrepp.

Mannen försökte övertala "Elsa, 12" att ha analsex.

Kontaktade även sjuåriga flickor

Maria säger att hon, i egenskap av vuxen, kan hantera den här typen av meddelanden. Men samtidigt finns det riktiga 12- och 13-åringar som möts av den här typen av närmanden när de loggar in.

– De här tjejerna är ju så sårbara. Det är många som inte vet om riskerna och man har inte lärt sig så mycket om livet och förstår inte att många är onda människor. Det är nog också många som är osäkra och har dålig självkänsla, som kanske tycker att det är lite häftigt att en äldre man skriver och tycker en är fin. Speciellt de som börjar så försiktigt och pratar om katter och hundar, och som lockar in en i en falsk trygghet. Nej, usch. Jag tror att det är mycket mer utbrett än man tror, säger Maria, och tillägger:

– Och just att man är så där ung och inte har koll på läget...

Hade du kunnat föreställa dig att du skulle få så pass många meddelanden?

– Nej, och inte så grova heller. Saker som… nej, det var jättegrovt, så det blev jag jätteförvånad över.

Ju yngre en tjej är, desto fler män hör av sig, menar Maria.

Det blev tydligt efter att flera personer i en stängd Facebookgrupp också registrerat fejkprofiler.

– Det var personer som registrerade sig som sjuåringar och fick väldigt opassande förslag. Det verkar vara så att ju yngre man är desto mer intressant är det, säger hon.

Kamrat tipsar polisen

Kamrat.com har 420 000 registrerade konton men strax under 20 000 inloggningar per dag. Av dessa konton består 2,4 procent av personer i åldern 10-13 och 7,2 procent i åldern 14-17. Över 60 procent av sajtens konton är registrerade av personer som uppgett åldern 18-25 år.

Att Kamrat.com skulle vara ett tillhåll för minderåriga är en felaktig bild, menar Tobias Lind, Kamrat.com:s teknikchef och grundare.

– Hos oss har vi nästan inga minderåriga. Vi har väldigt få användare under 15 så därför finns det få verkliga brottsoffer om man säger så. Det skrämmande är hur de här männen tänker när de tror att de skriver till en 13-åring och sedan skriver så där. Det är bekymmersamt, säger han.

– Historiskt har vi haft ett betydligt större problem förut då vi hade en yngre medelålder tidigare. Och då hade vi fler polisärenden. Nu tipsar vi polisen men det finns nästan aldrig några anmälningar, och inga brottsoffer, och då går inte polisen vidare med det. Då blir det bara vi som får kasta ut de här gubbarna gång på gång, säger Tobias Lind vidare.

Så säger polisen – och så ska du agera

På sin hemsida skriver polisen: "Grooming innebär att någon tar kontakt med andra för att längre fram begå övergrepp. I de flesta fall handlar det om män som söker kontakt med unga flickor."

Enligt polisen sker så kallad grooming ofast på ett chattforum eller en sida för kontaktannonser.

Vid grooming sker oftast den första kontakten på ett chatforum eller en sida för kontaktannonser.

"Han eller hon tar kontakt för att successivt odla en relation som ska leda till en träff i sexuellt syfte", skriver polisen.

Att ta kontakt med barn i sexuellt syfte är olagligt.

"Den som stämmer träff och på något sätt förbereder ett möte med en minderårig kan dömas till böter eller fängelse i upp till ett år", skriver polisen.

Här kan du läsa mer om hur du märker om någon utsätter ett barn för grooming – samt hur du ska agera.