Foto: Foto Svt
 Foto: Foto Svt

Utfrågningen i Agenda

Publicerad
Uppdaterad
Skattepolitiken stod i fokus när oppositionen frågades ut i SVT:s Agenda. De rödgröna sade sig vara ense om den ekonomiska politiken, även om Peter Eriksson ( MP) var otålig.
- Jag hade gärna sett att vi presenterade vårt gemensamma förslag tidigare än i april nästa år, sade han.
Anna Hedenmo inleder med att fråga hur viktig personkemin är.
Peter Erikssson: Den är ganska viktigt, men det viktiga är att vi har gemensamma idéer och det har vi. Vi vill byta den regering som ligger bakom skattesänkningar som skapat stora klyftor.
Lars Ohly: Vi fungerar mycket bra tillsammans. Vi har roligt i hop, vilket är viktigt.
Vilken är stora stötestenen?
Lars Ohly: Jag trodde det skulle bli utrikes- och säkerhetspolitiken, men jag har ändrat mig. Den gemensamma arbetsgruppen har kommit långt i sitt arbete.
Peter Eriksson: Jag är säker på att vi kommer att kunna hantera de frågor där vi har olika uppfattning. En sådan fråga är att vi har olika småföretagarpolitik, men även där vill vi nå en uppgörelse.
Mona Sahlin: Det svåraste ligger bakom oss. Nu när vi bestämt oss för att bilda opposition ligger de flesta stötestenarna bakom oss.

" Vinner inte val på höjda skatter"På frågan om det är möjligt att vinna ett val på höga skatter svarar oppositionen:
Lars Ohly: Nej, inte enbart på höga skatter, det är det ingen som vinner val på. Vi går till val på utökad välfärd. Det kostar att bygga välfärd. Vänsterpartiet vill ha ett större grundavdrag, och att de med låga inkomster skall få skattesänkningar.
Mona Sahlin: Vi skall presentera en sammanhållen ekonomisk politik i april. Klart är att vi inte kan klara välfärden genom att ta bort så många miljarder som Alliansen gjort. Vi vill ha en rättvisare skattepolitik där några av oss betalar mer.
Peter Eriksson: Miljöpartiet hade gärna sett att vi kunde presentera en gemensam ekonomisk politik lite tidigare, men nu har vi kommit överens om att lägga fram den i vår. Vi behöver höjda skatter, regeringen har skapat större klyftor genom sin skattepolitik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag