Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utförsäkrade Jimmy får stöd av tiotusentals

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Johan Gunseus

Dottern Meja dog i en hjärntumör förra hösten.

Nu har försäkringskassan bestämt att hennes pappa Jimmy Fredriksson sörjt färdigt, och utförsäkrat honom.

Hans öppna brev på Facebook berör tiotusentals svenskar.

- Det känns som att jag inte är ensam om att tycka som jag gör, säger han.

När Jimmy Fredriksson berättade om sin situation på Facebook i onsdags, var tanken att dela med sig av det som skett och starta en diskussion. Gensvaret har varit enormt. Vid lunchtid på fredagen hade nästan 60 000 användare delat brevet.

- Jag hade förväntat mig att 200 stycken skulle dela det. Meddelandekorgen på Facebook är också proppfull och det är bara väldigt positiva och uppmuntrande ord. Det känns som att jag faktiskt inte har fel. Även om jag är bestämd i mina åsikter så tvivlar man ibland, men det gör jag inte längre.

Sjuk 2006

Jimmys och Lindas dotter Meja blev sjuk redan i slutet av 2006. Efter att ha fått problem med syn och balans utfördes en magnetröntgen som visade på en hjärntumör. Meja fick opereras akut. Hon överlevde och blev långsamt bättre. Men för ungefär ett år sedan kom cancern tillbaka och den 22 oktober förra året somnade Meja in i familjens dubbelsäng.

Jimmy kämpar och har börjat arbeta halvtid på sitt eget företag. Han börjar sakta kunna återvända till vardagen, men sorgen finns hela tiden närvarande och vissa dagar kommer han knappt upp ur sängen.

Kort meddelande

I fredags ringde hans telefon. Det var handläggaren på försäkringskassan som meddelade kort: "Du har blivit utförsäkrad. Vi har våra ramar att följa".

- Då sa jag att "jag har min lunch att äta. Tack för att du ringde", och lade på. De hade redan bestämt sig.

Nu har chefen på försäkringskassan i Umeå, ringt upp Jimmy och bett om ett personligt möte.

- Han var väldigt trevlig och sa att vi måste träffas eftersom det har blivit så stor uppståndelse. Men jag har inga förväntningar. Jag vill inte bara ha en förklaring varför jag blev utförsäkrad, utan jag vill ha ett besked på förbättring. Annars tänker jag gå ut därifrån.

Har vi för tuffa sjukförsäkringsregler i Sverige?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.