Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utfallet mot Demiroks kritiker: ”Unken rasism”

Anna Simon-Karlsson.
Foto: Oskar Qvarfort / Centerstudenter
Muharrem Demirok.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets nyvalda ledare Muharrem Demirok har fått utstå en hel del kritik – även från partikamrater, som ifrågasatt om han är rätt man att företräda landsbygden och kärnväljarna.

Nu anklagar Anna Simon-Karlsson, tidigare pressekreterare åt Annie Lööf, kritikerna för ”unken rasism”.

”Det kanske faktiskt är folk som inte är trygga med en Muharrem som partiledare som inte är riktiga centerpartister”, skriver hon på Twitter.

På torsdagen valdes Muharrem Demirok, med rötter i Turkiet och uppväxt i Stockholmsförorten Vårby gård, till Centerpartiets nya ledare.

Men inför uttryckte några ombud tvivel om han är rätt man.

Bo Hagström, ordförande för C i Gullspång, listade vad han anser vara möjliga rubriker framöver.

– ”Centern överger landsbygden”. Det kan också stå ”Centern överger kärnväljare”. Tyvärr har vi provat den här vägen förut, att välja en storstadsledare. Vi vet alla hur det gick då. 

Han kallade sedan Muharrem Demirok för fel namn.

– Väljer vi dig, Murak, så tror jag att tiden rinner ut för Centern.

Lars Bäckström från Västerbotten konstaterade att han aldrig träffat ”Murahemo”, som han beskrev som ”relativt okänd”.

”Dålig koll”

Inläggen har fått Anna Simon-Karlsson, tidigare pressekreterare för Annie Lööf, att ilskna till. I en serie tweets på torsdagen kallar hon uppfattningen att Demirok inte skulle kunna företräda landsbygden för ”unken rasism”.

”Centerrörelsen måste sluta svansa för den här typen av personer som känner sig så oerhört entitled i sin 'centerbakgrund' och tror att de har en mer självklar plats i partiet än någon som heter Muharrem och kommer från Vårby gård”, skriver hon bland annat.

Simon-Karlsson konstaterar också att den nyvalde partiledaren har haft tunga roller i Centern tillräckligt länge för att alla företrädare borde känna till honom.

”Att kalla en person som haft flera ledande och framträdande roller i partiet under de senaste två decennierna för 'okänd', säger kanske mer om hur dålig koll man själv har och hur lite man själv ansträngt sig för att hålla sig uppdaterad.”

C-ledaren försvarar kollegan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.