Fackförbundet Kommunals krog ansökte om bygglov i juli, vilket bekräftas av Stockholms stads bygglovsavdelning. Men när bygglovshandläggaren kom hem från sin semester upptäckte hon att uteserveringen redan hade byggts. Foto: Maja Suslin/TTFackförbundet Kommunals krog ansökte om bygglov i juli, vilket bekräftas av Stockholms stads bygglovsavdelning. Men när bygglovshandläggaren kom hem från sin semester upptäckte hon att uteserveringen redan hade byggts. Foto: Maja Suslin/TT
Fackförbundet Kommunals krog ansökte om bygglov i juli, vilket bekräftas av Stockholms stads bygglovsavdelning. Men när bygglovshandläggaren kom hem från sin semester upptäckte hon att uteserveringen redan hade byggts. Foto: Maja Suslin/TT
Krogen struntade i att invänta beskedet och byggde en cirka 60 kvadratmeter stor och inglasad uteservering – ett svartbygge. Foto: Maja Suslin/TTKrogen struntade i att invänta beskedet och byggde en cirka 60 kvadratmeter stor och inglasad uteservering – ett svartbygge. Foto: Maja Suslin/TT

Krogen struntade i att invänta beskedet och byggde en cirka 60 kvadratmeter stor och inglasad uteservering – ett svartbygge.

 Foto: Maja Suslin/TT

Uteserveringen byggdes utan bygglov

Publicerad

Kommunals lyxkrog Metropol Palais byggde en inglasad uteservering på 60 kvadratmeter. Men de gjorde det utan bygglov, uppger Aftonbladet.

När det upptäcktes tvingades de riva.

– Det är inte så man ska göra, säger Ylva Kvist Trelje, sakansvarig arkitekt på bygglovsavdelningen.

Fackförbundet Kommunals krog ansökte om bygglov, vilket bekräftas av Stockholms stads bygglovsavdelning. Men när handläggaren kom hem från semestern upptäckte hon att uteserveringen redan hade byggts.

Krogen struntade i att invänta besked utan byggde en cirka 60 kvadratmeter stor och inglasad uteservering – ett svartbygge.

– Det är inte så man ska göra. Man söker bygglov, sedan behöver man ett startbesked och ett slutbesked innan man får börja använda det, säger Ylva Kvist Trelje, sakansvarig arkitekt på bygglovsavdelningen.

Metropol Palais har redan varit i hetluften efter att Aftonbladet avslöjat att Kommunals restaurang- och konferensverksamhet förlorat 320 miljoner av fackmedlemmarnas pengar, samtidigt som man satsat på bland annat nakenshower. Porrstjärnan Puma Swede berättade på måndagen för Expressen om sina uppträdanden på fackets lyxkrog.

Dessutom är huset, där även Kommunals ordförande Annelie Nordström bor, skyddat som byggnadsminne. Huset är "blåklassat" vilket är Stadsmuseets högsta inventeringsklass.

Tvingades riva

Ansökan skickades in i juli av Raffaello Di Schiena, som fram till förra veckan var vd för fackförbundets krogbolag Lyran, och gällde perioden mars-oktober 2015.

När Stockholms stad upptäckte att uteserveringen redan hade byggts krävde man en förklaring om varför Metropol Palais byggt uteserveringen utan tillstånd.

Den ansvariga för bygget svarade att man inte visste att det behövdes bygglov och att de trodde att det räckte med godkänt serveringstillstånd.

I oktober kom bekräftelsen på att den var riven. Ärendet ledde därför inte till något föreläggande.

– De återkom, tog bort det och rättade. Då hade vi ingen anledning att göra något mer. Hade de trilskats och sagt att de vill ha bygglovet och inte ta ner det hade det blivit straffavgifter, säger Ylva Kvist Trelje.

Hon säger att krogen inte heller hade beviljats bygglov, som uteserveringen såg ut.

– I den form som man uppförde den hade man inte kunnat få bygglov. Det är så att den delen av marken är gatumark och tillhör staden, och trafikkontoret beviljar inte tillbyggnader på gatumark, säger Ylva Kvist Trelje.

Byggde svart två gånger

Expressen har sökt Kommunals ordförande Annelie Nordström och Lyran konferens marknadschef Anders Ljungberg.

"Vår tidigare verksamhetschef var inte tillräckligt insatt i regelverket gällande bygglov av tillfällig uteservering. Bygglov söktes hos Stadsbyggnadskontorets bygglovsavdelning, uteserveringen byggdes dock upp före bygglovet beviljades, vilket naturligtvis är fel", skriver han i ett uttalande.

Till Aftonbladet uppger han att uteserveringen kostade totalt 575 000 kronor exklusive moms för material, uppsättning och nedmontering. Efter rivningen kördes materialet till Kommunals anläggning Marholmen där delar användes vid bygget av en inglasad paviljong – också det utan bygglov.

"Vi har genomfört byggnationerna innan bygglov beviljats vilket så klart är fel", skriver Anders Ljungberg till tidningen.

Kommunals presstjänst meddelar att Annelie Nordström är otillgänglig under hela tisdagen då hon sitter i möte med Kommunals förbundsstyrelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag