Utegångsförbud efter
nya kaoset i Egypten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Asmaa Waguih

En djup förtroendekris råder i Egypten efter ett veckoslut med hårda sammandrabbningar – en del med dödlig utgång.

Förtroendet för de nya makthavarna är på nollpunkten. De anklagas för att ha förrått revolutionen.

President Mursi utfärdade på söndagen ett undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud i flera städer.

President Muhammad Mursi, som leder nationella försvarsrådet, vädjar om dialog och diskussion för att övervinna politiska meningsskiljaktigheter. Men förtroendet för honom har sjunkit, han uppfattas inte som hela folkets president, utan som en som går islamisternas ärenden.

Mursis erbjudande fick ett försiktigt välkomnande av oppositionsalliansen Nationella räddningsfronten, som dock har krävt en tydlig dagordning och garantier för att eventuella överenskommelser genomförs.

Spänt läge

I hamnstaden Port Said ljöd skottlossning genom gatorna, när anhöriga på söndagen skulle begrava dem som dödats under veckoslutets oroligheter.

Tusentals människor gick i procession genom staden för att begrava sina döda, sedan 33 människor mist livet under upplopp som utbröt när supportrar till fotbollslaget al-Masry fått sina dödsdomar. Supportrarna fälldes för delaktighet i kravallerna där 74 personer miste livet i samband med en hemmamatch för ett år sedan.

"Vår stad har blivit träffad av inrikesministeriet" och "Ned med brödraskapets styre", skallade slagorden. De politiska meningsmotsättningarna skär djupt genom staden, där det länge rått ett spänt förhållande mellan demonstranter och poliskåren.

Flera döda

På söndagen krävdes fyra dödsoffer, bland dem en 18-åring dog av en skottskada i bröstet. Över 400 människor hade skador efter att ha inandats tårgas och närmare 20 hade skottskador, uppgav chefen för stadens sjukhus.

I Kairo vägrade upprörda kravallpoliser låta inrikesministern delta i begravningen av två kollegor. Poliserna dödades i oroligheterna i Port Said i lördags. Portförbudet var en protest mot att poliserna inte hade utrustats med skarp ammunition för att kunna försvara sig själva under kravallerna vid fängelset i Port Said.

"Kommer inte tveka"

President Mursi har utfärdat undantagstillstånd och nattligt utegångsförbud i städerna Suez, Ismailiya och Port Said som skakats av oroligheter under veckoslutet. Det gäller under 30 dagar.

Mursi inbjuder de egyptiska oppositionsledarna till samtal på måndagen. Han meddelade sina beslut i tv-sänt tal.

– Jag har sagt att jag är motståndare till alla akutlösningar men jag har sagt att om jag måste stoppa ett blodbad och skydda folket så kommer jag agera, sa han enligt BBC och varnade även för tuffare åtgärder.

– Om jag måste kommer jag att göra mycket mer för Egyptens skull. Det är min plikt och jag kommer inte tveka.

Årsdag präglad av bråk

I samband med tvåårsdagen av upproret som efter 18 dagar störtade president Hosni Mubarak hölls demonstrationer i flera egyptiska städer.

Vid sammandrabbningar som uppstod har det krävts över 40 människoliv, medan flera hundra människor skadats – de flesta av tårgas – sedan i torsdags.

Oppositionen anser att president Muhammad Mursi och Muslimska brödraskapet har förrått den egyptiska revolten.

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.