Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utdrag från Fredrik Virtanens bok ”Utan nåd”: Mötet med Leif GW Persson

Fredrik Virtanen berättar om hur Leif GW Persson tog kontakt med honom i nya boken ”Utan nåd”.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Leif GW Persson.
Foto: OLLE SPORRONG

Expressen publicerar i dag ett exklusivt utdrag från Fredrik Virtanens nya bok ”Utan nåd - en rannsakning”. Här berättar han om mötet med Leif GW Persson när livet kändes som mörkast.

Fredrik Virtanens nya bok ”Utan nåd”.

Det ringer. Dolt nummer. Överväger faktiskt att svara. Allt är skrivet. Tidningarna har gottat sig i nästan vartenda nätpåstående om ”Aftonbladet-profilen”. Det finns inget kvar.

Andra och mycket mer kända män jagas nu.

Jag hinner inte svara. Lyssnar av telefonsvararen. Sedan många år uppmanar jag att skicka sms, då går det fort, eller lämna ett meddelande, då tar det minst en vecka.

– Om någon vecka är det för sent, ring mig nu, omedelbart. Ja det är Leif. Ring mig.

Det är Sveriges kanske folkkäraste person, kriminologen och deckarförfattaren svenska folket vill ha som både julvärd i SVT och som närmaste granne, professor Leif GW Persson.

Jag och Leif har haft lite kontakt under åren. När jag fyllde 40 år tittade han förbi Lilla Baren på Riche med en magnumflaska Pol Roger i vacker presentförpackning. Men det berodde antagligen mest på att han ändå skulle gå på lokal efter tv-inspelningen av den kvällens ”Veckans brott”.

Vid varje kontakt har han sagt att vi måste äta lunch snart, men sedan har han inte hört av sig och jag har inte tjatat. Det är ju bara sånt man säger.

– Tjena Leif. Virtanen.

– Fredrik. Bra att du ringde. Vi ses klockan 14 på Operabaren.

– Alltså nä jag kan inte kröka mer, gjorde det i förrgår och fick sån jävla extraångest hela dagen i går.

– Du kan inte gå hemma och gömma dig.

– Jag gömmer mig inte. Går ut varenda dag, lämnar barn, handlar, fan vet allt, ljuger jag, delvis, för det var något dygn sedan jag lämnade lägenheten.

– Du kan inte sitta och gömma dig. Kommer det fram nån och jävlas med dig så ska de få på fan av mig, det kan jag lova dig. Klockan 14. Bara att hoppa in i en taxi, du behöver inte träffa nån.

– Nej men …

– Då ses vi klockan 14.

– Okej, Leif, okej.

Tystnaden i övrigt har varit öronbedövande.

Jag tänker på alla som inte hört av sig, försöker minnas dem, vilka de borde vara. Det är svårt. De är många. Skälen oklara men sannolikt skiftande. Många har själva ett tvivelaktigt bagage och är rädda för att bli uthängda. Andra kanske tror på vad de läst.

Min kompis som råkade flytta in i samma hus för något år sedan har inte knackat på. Ricky har förmodligen tagit ett återfall.

Tar på mig fina kläder. Beställer en Uber. Åker till Kungsträdgården med en chaufför som inte hittar. Jag fräser, jag orkar inte, inte nu, chauffören blir sur för att jag blir sur för att han inte hittar.

I spegeln vid Café Operas ingång ser jag att jag ser normal ut.

– Det kommer ordna sig. Jag har varit där du är, säger Leif GW Persson och frågar om jag vill ha vodka och öl, Staropramen.

Jag passar på att skämta om att jag alldeles nyligen fått en silverbägare med mitt namn på för lång och trogen alkoholism på Operabaren.

– Då använder vi dem. Min blev stulen men jag har fått en ny.

Leif påminner om när han 1977 satte en bössa till munnen men aldrig tryckte av, vid den politiska skandalen som kom att kallas Geijeraffären. Där statsminister Olof Palme ljög för svenska folket och Leif blev syndabock efter att ha läckt att det fanns en promemoria om att justitieministern utpekats som sexköpare.

– Tack Leif, men att meddela media sanningen är inte riktigt som att hängas ut som våldtäktsman för någon miljon människor på sociala medier.

– Ingen av dem satt väl vid sängkanten, när var det?

– 2006, på våren.

– Och vad anklagar hon dig för?

– I förundersökningen säger hon att jag ska ha försökt stoppa penis i hennes mun efter övernattningen hemma hos mig.

– Gjorde du det då?

– Nej. Mitt minne är att vi överhuvudtaget inte hade sex, att vi somnade med kläder på jättesent efter några glas vin. Men jag hade ju inte tänkt på henne på åratal när hon började blogga om mig. Så jag vet inte riktigt. Det var massa hembesök på den tiden. Men att jag aldrig stoppat penis i mun på någon som inte velat sa jag förstås till polisen.

– Jaha. Och åklagaren avskrev alltihop, när då?

– 2012.

– 2012?

– Alltså det tog bortåt två år innan hon kom på att hon blivit våldtagen, enligt henne själv. Vi hade ju kontakt i något år efteråt. När hon började blogga om det igen 2011 så uppmanade jag henne via Peter Althin till hennes arbetsgivares jurister att anmäla mig så att det kunde utredas och avfärdas. Då gjorde hon det strax före jul. Och sedan tog det till augusti innan jag förhördes och sen lades det ner direkt.

– Jamen dåså.

– Men vad fan, Leif.

– Än så länge har vi ett rättsväsende. Inget att imponeras över kanske men det bästa vi har.

– Jag tror kanske att du borde surfa lite på nätet. Rättsväsendet är inte jätteviktigt där.

– Jag hör vad du säger. Det kommer bli bra. Skål på dig nu.

– Ja, ja, skål.

Efter ett par timmar får jag skjuts i Leifs limousine till båtarna på Nybrokajen, jag vill inte gå den lilla biten. Hans assistent, en kvinnlig före detta polis, kör. Jag vet inte vad Leif ville men jag är berusad och tacksam att någon enda person i Sverige kunde tänka sig att visa sig offentligt med mig.


Av Fredrik Virtanen
Copyright Gloria forlag AS


FOTNOT. Expressen publicerade i går en intervju med Fredrik Virtanen och ett annat utdrag från boken, om de vilda festnätterna. Läs dem här:

”Fredrik Virtanen: ”Det gick åt helvete – kokainet behövdes hela tiden” 

Utdrag från Fredrik Virtanens bok ”Utan nåd”: ”Att jag var dålig visste jag” 

Virtanen anmäldes för våldtäkt – utredning lades ned

Utpekad av opinionsbildare

•Skribenten och den feministiska opinionsbildaren Cissi Wallin blev under hösten 2017 av de mest tongivande rösterna i den svenska metoo-rörelsen. I ett Instagram-inlägg pekade hon ut Aftonbladets Fredrik Virtanen som den person som hon 2011 anmälde för en våldtäkt som skulle ha ägt rum 2006. Anklagelserna utreddes, men förundersökningen lades ned efter tio månader då ”brott ej kan styrkas”. 

Tidningar publicerar

• Wallins publicering på Instagram 2017 fick stor uppmärksamhet och Aftonbladet förmådde Fredrik Virtanen att ta timeout från sin tjänst. Aftonbladet anlitade också ett externt säkerhetsbolag som skulle utreda Virtanen. Expressen publicerade därefter ett långt dokument om mediefenomenet Virtanen. På löpsedeln stod ”Historien om Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen • Anklagelserna • Nätverket • Drogerna • Mediekritiken.” 

• Samma dag publicerade Svenska Dagbladet en granskning med anklagelser från fler kvinnor mot Virtanen, även där namngiven.

• Båda publiceringarna fälldes senare av Pressens Opinionsnämnd. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skrev som en kommentar till fällningen: ”Relevant för Expressen i våra fällningar är att PON inte förefaller påvisa några som helst faktafel i vår rapportering. Kritiken, i dessa metoo-backlashens tider, handlar i stället om att tidningarna inte borde namngivit och inte borde skrivit så detaljerat.”

• SVT:s ”Uppdrag granskning” gjorde senare en fördjupning av fallet Virtanen, med mediekritisk udd.

Virtanen anmäler Wallin

• Fredrik Virtanen har hela tiden nekat till våldtäktsanklagelserna, men berättat att han på den tiden levde ett gränslöst festliv med droger och mycket alkohol och sedan tiden för anklagelserna bytt livsstil.

I januari 2018 anmälde han Wallin för grovt förtal. I december 2018 skickade han in nya åtalsanmälningar för ytterligare inlägg om honom som hon gjort på Instagram. 

Skriver själv i Expressen

• I oktober 2018 skrev Fredrik Virtanen på Expressens kultursida sin första offentliga text efter metoo: ”Jag bättrade mig, men hur får jag nåd? Vem ger den?”. I april 2019 utkommer hans bok ”Utan nåd – en rannsakning” på det norska förlaget Gloria.

• Cissi Wallin vidhåller att hon måste få berätta sin version av vad som hänt med namn och hon har förlorat flera uppdrag, som kolumnist på Metro, i turbulensen efter sina Instagram-publiceringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.