Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utbytesstudenten Peter, 18, skickas hem från USA

Panikartade scenerna: Systrarna från Östersund fast på Bali.
Peter Hagedorn Novik kommer att behöva åka hem från USA.Foto: Privat / Privat
Peter med vänner i USA.Foto: Privat / Privat

Världen över påverkas utbytesstudenter av coronavirusets framfart. 

För 18-årige Peter Hagedorn Novik har utbytesåret i USA fått ett abrupt slut då utbytesarrangören nu skickar hem alla – annars kan han råka ut för problem.

– Det blir som ett ultimatum, säger Peter Hagedorn Novik.

Peter Hagedorn Novik, 18, befinner sig just nu i delstaten New York där han bor hos en värdfamilj på en liten bondgård.

Fram till förra veckan gick han i high school, men på grund av coronavirusets framfart har nu skolan stängt. 

Peter kom till USA i augusti förra året och tanken var att han skulle stanna till i slutet av juni. Men nu pekar allt på att han kommer åka hem betydligt tidigare än så.

Redan för några veckor sedan meddelade utbytesarrangören AFS att man eventuellt skulle komma att skicka hem utbytesstudenter till sina hemländer igen.

I tisdags kom beskedet – alla utbytesstudenter skickas hem igen redan nu på fredag.

– Jag blev väldigt arg och grät när jag fick höra det, berättar Peter Hagedorn Novik.

”De sätter oss studenter i fara”

Peter Hagedorn Novik vill inte lämna USA och avbryta sitt utbytesår. Men om han inte lämnar landet på fredag kommer en så kallad ”Program Release” att ske.

En ”Program Release” innebär bland annat att sjukförsäkringen som Peter har genom arrangören blir ogiltig samt att de inte längre får ha kvar sin kontaktperson i landet.

Klockan nio på onsdagsmorgonen fick Peters pappa Bengt Novik plötsligt ett mejl där det stod att AFS skulle behöva ett besked innan klockan 12.00 samma dag om Peter skulle med planet eller inte.

Peter är kritisk till hur AFS har agerat.

– De slutar ta allt ansvar. De sätter oss studenter i fara men säger samtidigt att vår säkerhet är det viktigaste. Men sedan väljer de att sätta oss på ett plan där man kommer behöva mellanlanda minst en gång, menar Peter.

Han fortsätter:

– Det känns som ett ultimatum, antingen åker ni hem så här eller så åker ni hem ändå.

Hemma i Sverige har Peters pappa Bengt Novik varit i kontakt med AFS Sverige. Men han menar att informationen varit bristfällig och otydlig.

Beskedet från AFS är att ett chartrat flyg kommer att ta utbytesstudenterna tillbaka till Skandinavien. Men information om var planet kommer landa fanns inte.

– Det är ju kaos i flygbranschen. Vi kan inte garantera att Peter ens kommer komma hem. Han kan fastna var som helst i mellanlandningarna, säger Bengt Novik.

Får 30 dagar att lämna landet

Peter menar själv att informationen från AFS har varit knapphändig och att de själva har fått sitta och pussla ihop flera olika mejl.

– Det är en bergochdalbana. Jag brukar ringa mina föräldrar en till två gånger i månaden, men nu har jag ringt dem varje dag för att få veta vad som händer och hur det går.

I ett mejl till Expressen skriver AFS Skandinaviens chef, Ulrik Wehner, att beslutet att skicka hem utbytesstudenterna inte var lätt att ta – men att man gör det för studenternas hälsa och säkerhet.

”Situationen kring coronaviruset utvecklas snabbt i USA dessa dagar och har redan skapat en hel del press på hälso- och sjukvården i flera amerikanska delstater. Vi tar därför vårt ansvar för ungdomarna genom att avbryta programmen och garanterar en säker hemresa när det är möjligt.”, skriver Ulrik Wehner i sitt mejl.

Vidare förklarar Ulrik Wehner att den som vill stanna kvar kan ansöka om att avbryta sitt utbytesår, men att det då innebär att man blir kvar i USA ensam. Studentvisumet och sjukförsäkringen som ingår i programmet blir då även ogiltigt och man har sedan 30 dagar på sig innan man måste vara ute ur landet.

På torsdagen meddelade AFS att man flyttat det planerade flyget. I stället avgår det nu den 30 mars. Men Peter och hans familj känner sig fortfarande osäkra över beslutet att åka hem.

– Det känns väldigt osäkert och hastigt, samt att informationen varit väldigt bristfällig, säger Bengt Novik.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt

Svenska Ellen, 21, kommer inte hem: ”En biljett kostar 100 000”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.