Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utbrytarparti utmanar Sverigedemokraterna

Nu utmanar Framstegspartiet Sverigedemokraterna.

Utbrytarpartiet bildas i ett av SD:s starkaste fästen.

– Pensionärer ska inte leva som hundar för att politiker missköter sig, säger partiets talesperson Gunnar Ek i Jönköping.

På ett vandrarhem i Jönköping i helgen valdes en ny partiledning och grunderna till Framstegspartiets partiprogram skrevs ned, skriver Helsingborgs dagblad. Tomas Olsson är en av grundarna till det nygamla partiet. I tre mandatperioder har man haft mandat i kommunfullmäktige i Bjuv och som mest haft fyra mandat, men gick i förra valet in i Sverigedemokraterna.

– Som Sverigedemokrater har vi haft betydligt svårare att driva kommunala frågor. Vi hade betydligt bättre möjligheter att samarbeta med de andra partierna när vi fanns som Framstegspartiet, men när vi gick upp i SD fick de etablerade partierna piskan över sig att inte samarbeta på något sätt, säger Tomas Olsson.

Framstegspartiet består dels av missnöjda SD-politiker som fortfarande sitter på sina platser i fullmäktige, och några som slängts ur partiet. Efter att ha fört diskussioner med ett antal kommunföreningar beslöt man sig för att gå ihop och gå ur SD. Ambitionen är att ställa upp i alla tre val, riksdag, kommun och landsting.

"Vård, skola och omsorg"

– Framstegspartiets högst prioriterade punkt är att pensionärer ska ha minst 15 000 efter skatt. Det har SD pratat om men det händer ju aldrig någonting. Det är de som har byggt upp vårt samhälle och anledningen till att vi har det så pass bra i dag. Tyngdpunkten för partiet är vård, skola och omsorg. Vi kan inte ha elever som går ut grundskolan underkända i den utsträckning vi har i dag. Hur ska de kunna få ett vettigt jobb om vi inte gett dem en utbildning som är bra i grundskolan? säger Tomas Olsson.

Vad skiljer er politik från Sverigedemokraternas?

– Vårt partiprogram är ännu inte klart men vi vill fokusera på fler frågor än invandringen. Det är en stor fråga och vi är emot politiken som förs i dag, men det är inte så att bara vi minskar invandringen kan vi rädda alla andra frågor. Efter att nyheten kommit ut i lokalmedier har gensvaret varit mycket positivt, säger Tomas Olsson.

Har inte kommunicerat med SD

Partiets talesperson Gunnar Ek i Jönköping är inte oroad för att bilden av partiet ska färgas av de som slängts ut från SD.

– Nej, nej, vi gör noggranna kollar på alla och det är ofta oskäliga uteslutningar, säger han.

Att pensionärer ska ha rätt till minst 15 000 kronor i skatt är enligt Ek självfinansierande.

– I och med att deras pension höjs behöver de ju inte längre kostsamma bidrag, och i och med att de äter bättre kommer medicinkostnader sjunka, säger Gunnar Ek och hänvisar till att partiet sitter och räknar på finansiella kalkyler.

Utöver Gunnar Ek och Tomas Olsson är inga andra namn kända, men partistyrelsen består av både kvinnor och män och ska representera hela landet. Utbrytarna har inte kommunicerat med SD.s partiledning.

– Vi känner inte till mer än vad vi läser i tidningar, och det känns inte aktuellt att kommentera. Han har försökt bilda parti förut, säger Martin Kinnunen, SD:s presschef.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.