Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utbrott på jättebyggena – svaret: ”Ingen riskmiljö”

DiTV:s Ekonomistudion om hur vaccinpass kan komma att fungera.
En fastighet i Backberg utanför Sandviken är i dag arbetarbostad för många gästarbetare vid Microsofts byggen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg.
Kim Söderström, ordförande för Byggnads region GävleDala.
Foto: Privat
En jättelik serverhall byggs åt Microsoft i Ersbo, Gävle.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

SANDVIKEN. Flera stora byggarbetsplatser har drabbats av coronautbrott.

Facket varnar för att liknande klustersmitta kan uppstå i andra delar av Sverige – men det regionala smittskyddet tonar ner spridningen på Microsofts byggen.

– Jag skulle inte kalla det för en riskmiljö, säger Gävleborgs smittskyddsläkare Shah Jalal.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Fastigheten i Backberg utanför Sandviken har tidigare varit flyktingboende och pensionat. I dag är det hem till gästarbetare på Microsofts jättebyggen i Gävle och Sandviken. 

Flera polskregistrerade bilar står parkerade utanför det röda tegelhuset. Skyltar informerar om att det är munskyddspåbud. De flesta befinner sig på arbetsplatsen, men en man som på engelska presenterar sig som förvaltare berättar att de inte längre besväras av några coronautbrott.

– Vi testar alla nu och har inga problem.

Han ber att få ringa sin chef innan han svarar på fler frågor, och säger sedan att de inte är intresserade av någon intervju. 

Flera utbrott på byggen

Ägaren till arbetarbostäderna är bolaget Benbau, vars kontrakt med Microsofts byggherrar är värt 100 miljoner kronor per byggnad, enligt Gefle Dagblad.

Totalt ska tre enorma serverhallar byggas i Ersbo, Valbo och Sandviken, och majoriteten av arbetarna är östeuropéer. Ansvarig för projektet är bolagen Winthrop och Collen Construction, som är baserade i Irland med bland Europas mest generösa bolagsskatt.

Ett av Microsofts tre enorma datacenter i regionen byggs i Sandviken.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Anställda vid byggarbetsplatserna avråds numera från att röra sig i samhället. Region Gävleborg gick på tisdagen ut med skärpta restriktioner, sedan den brittiska virusvarianten ökat till 43 procent av coronafallen och både den brasilianska och sydafrikanska mutationen upptäckts i länet.

Vecka sju var antalet sjukdomsfall i Gävleborg tredje högst per capita i Sverige, och kurvan över smittade har börjat gå upp igen. 

– Vi misstänker att vi kommer att hamna i tredje vågen. Det finns en tydlig ökning, säger den regionala smittskyddsläkaren Shah Jalal.

Antalet smittade i Gävleborg över tid.
Foto: Folkhälsomyndigheten

Värst drabbat utifrån befolkningsmängd är Västerbotten, som också har infört skärpta restriktioner efter ett omfattande coronautbrott på bygget av batterifabriken Northvolt i Skellefteå. I somras drabbades även gruvjätten LKAB av ett klusterutbrott i Gällivare. 

Microsoft uppger att runt 20 av 200 arbetare har smittats på deras byggarbetsplatser i Gävleborg de senaste veckorna. Enligt smittskyddsläkaren Shah Jalal har totalt ett 60-tal fall kopplats till bygget sedan pandemins början.

Facket kritiskt

Fackförbundet Byggnads har varnat för att smittspridningen på den här typen av arbetsplatser är början på en trend i Sverige, om inget görs för att förbättra villkoren. Inte minst belyser klusterspridningen gästarbetarnas utsatta situation, anser Kim Söderström, regionordförande i GävleDala.

– Det är ett avtalslöst företag som inte har någon anställd som tar in utländska bolag. Längst ner i kedjan står ett östeuropeiskt bemanningsföretag som utför arbetet. Enligt våra uppgifter är det där smittan har skett, säger han.

Byggnads försöker uppmana anställda att berätta offentligt om förhållandena, men enligt Kim Söderström vågar ingen prata. Han anser att Microsofts byggen har varit bland de absolut mest besvärliga arbetsplatserna att komma in och göra kontroller på. 

Att organisera gästarbetarna är en ännu större utmaning.

– De har full koll på vad svenskarna tjänar på samma arbetsplats, men de förstår att om de skulle kräva lika mycket som en svensk arbetare får de en slutlön och får sedan inte komma tillbaka, säger Kim Söderström.

”Ingen riskmiljö”

Smittskyddsläkaren Shah Jalal bekräftar att majoriteten som smittats på byggena har varit utländska arbetare. De flesta fick lindriga symtom medan ett par personer har behövt sjukhusvård. 

– Vi har smittspårat och då hittade vi några fall hos en grupp som bor tillsammans, annars har det varit enstaka fall. Men vi vet inte om de har blivit smittade från samhället eller om det kommer någon annanstans ifrån, säger han.

Vilka åtgärder har vidtagits, förutom att de nu inte ska röra sig i samhället?

– Vi har informerat regelbundet och precis utbildat deras personal i att genomföra snabbtester själva. Vi hoppas att de kommer att kunna hantera det. Jag bedömer att det är under väldigt bra kontroll.

Ser du den här typen av arbetsplatser som en riskmiljö?

– Jag skulle inte kalla det för en riskmiljö. De är en del av samhället och vi har en stor samhällsspridning, de är inte undantagna från det. Det som hände vid Northvolt var exceptionellt, jag bedömer att det var ett specialfall som inte kan jämföras med Microsoft. Vi har bara hittat mindre kluster, men inga större utbrott kopplade till företag i regionen, säger Shah Jalal.

Microsoft svarar

Expressen har utan framgång sökt Benbau. Andreas Wingren, kommunikationschef på Microsoft Sverige, uppger att alla leverantörer måste hantera anställningar i överensstämmelse med tillämpliga lagar, och att bolaget uppmanar anställda att rapportera eventuella överträdelser.

”Vi tar situationen i regionen på största allvar. Vår främsta prioritering är att arbeta tillsammans med våra anställda och entreprenörer för att fortsätta säkerställa att de har en säker och trygg arbetsmiljö”, skriver Andreas Wingren.

TV: Utbrott kopplas till bygget Northvolt

Risken för en tredje våg hägrar över Sverige – i Västerbotten.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.