Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utbildningsutskottet vill se oberoende PISA-granskning

Anna Ekbergs svar efter Expressens granskning.
Anna Ekberg, utbildningsminister (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsutskottet vill se en oberoende granskning av PISA-undersökningen 2018.
Foto: Cecilia Anderberg

Regeringen bör tillsätta en oberoende utredning av  PISA-undersökningen 2018.

Det är kontentan i ett förslag från utbildningsutskottet.

Beskedet kommer efter Expressens granskning, som avslöjade att de svenska PISA-resultaten bygger på felaktiga siffror.

Regeringen har gett OECD i uppdrag att utreda metoderna och underlagen som användes vid PISA-undersökningen 2018. Samtidigt har Skolverket getts i uppdrag att förhandla ”innehåll, tidsram och kostnad” för granskningen. Det, trots att ansvariga på Skolverket flera gånger hävdat att inga fel gjorts, vilket Expressen rapporterade i måndags.

Nu har Moderaterna och Liberalerna i utbildningsutskottet lagt fram ett förslag om att uppmana regeringen att tillsätta en oberoende utredning av PISA.

Regeringen har bett OECD att granska Sveriges resultat i PISA 2018 en gång till. Men utbildningsutskottet anser inte att det är tillräckligt. Därför vill utskottet att riksdagen i ett tillkännagivande uppmanar regeringen att tillsätta en oberoende utredning med personer som är fristående från Skolverket och OECD”, skriver man i förslaget. 

Utrikesfödda plockades bort

Förslaget kommer som en följd av Expressens PISA-granskning. Den avslöjade att en stor mäng utrikesfödda elever felaktigt plockats bort ur urvalet. Siffrorna antydde även att svenskfödda elever med svaga språkkunskaper plockats bort.

Därmed bröt Sverige mot OECD:s officiella regelverk. Om reglerna hade följts skulle de svenska resultaten ha varit betydligt sämre.

Flera partier reserverar sig

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget. M och L, tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, utgör en majoritet i utbildningsutskottet.

Utskottet har dock en så kallad ”oren majoritet” i det här beslutet. Det innebär att partierna som har en majoritet i utskottet inte skulle ha det i riksdagen. Därför kan förslaget röstas ner när det når riksdagen, om alla håller partilinjen.

De kritiska partierna skriver:

OECD har redan ombetts att granska Sveriges resultat en gång till och enligt partierna är OECD mest lämpad att granska PISA-undersökningens kvalitet. Detta eftersom OECD har bäst kunskap om undersökningen och vad som gör den jämförbar mellan länder över tid”.

Skolverkets styrning av utredningen kritiseras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.