Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utbildningsministerns svar – efter lögnanklagelserna

Utbildningsministern pressades av Expressens Ludde Hellberg i förra veckan.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera partier anklagar nu utbildningsminister Anna Ekström för att ha ”mörkat” och ”ljugit” om felaktigheter i den senaste PISA-studien.

Ekström har haft tillgång till interna dokument där hennes egna tjänstemän larmar om att en stor mängd elever felaktigt exkluderats från att skriva provet. 

Samtidigt har hon i ett skriftligt svar till riksdagen hävdat att hon ”inte haft några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder”.

– Så här i efterhand kan jag inte gå tillbaka och dubbelkolla hur det kommer sig att det blev formulerat på exakt det sättet, säger Anna Ekström.

I morse pressades utbildningsministern i riksdagens utbildningsutskott, dit hon blixtinkallats efter publiceringen av Riksrevisionens kritiska PISA-rapport i förra veckan.

Kritiken efter utfrågningen lät inte vänta på sig. 

– Skolverket har felat, regeringen har mörkat och utbildningsministern har ljugit för riksdagen, sa Christian Carlsson (KD).

– Svaren Ekström gav på utskottet i dag är djupt otillfredsställande. Anna Ekström har medvetet mörkat för att försköna resultaten svensk skola, och sen har regeringen klappat sig själva på axeln och varit nöjda, sa Kristina Axén Olin (M).

I och med Riksrevisionens granskning framkom att Ekström tidigt haft tillgång till en intern promemoria, där hennes egna tjänstemän pekar ut allvarliga brister i PISA-studien.

”Exkluderat alltför många elever”

I promemorian, som togs fram dagen efter att PISA-resultaten presenterade i december 2019, framgår att den höga svenska exkluderingsgraden – andelen elever som undantagits från att skriva provet – är alldeles för hög: 

”Skolorna har tagit ut svängarna lite för mycket i sin tolkning av exkluderingsreglerna och exkluderat alltför många elever.

I slutet av dokumentet listas flera slutsatser i en punktlista. En av dem är:

”Om vi räknar om resultatet i läsförståelse 2018 utifrån antagandet att exkluderingsgraden enbart var 7,7 procent sjunker resultaten med cirka 8 poäng och hamnar strax under resultatet Sverige hade i läsförståelse i PISA 2015.”

Skriftligt svar till riksdagen

I juli 2020 – mer än ett halvår efter att promemorian togs fram – uppgav Ekström i ett skriftligt svar till en moderat riksdagsman att: 

”Jag har inte haft några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder och har därför inte haft några skäl att ifrågasätta den officiella statistiken från myndigheter och OECD.”

Ekström säger nu till Expressen att hon inte har ljugit – utan att hennes svar är korrekt utifrån hur frågan ställdes.

Så här formulerades frågan:

”Kände utbildningsministern till att elever medvetet, och i strid med OECD:s regelverk, exkluderats från att göra PISA-provet?”

Talade du sanning i riksdagen?

– Frågan som riksdagsledamoten ställde och som jag svarade på, det var om jag kände till ”att elever medvetet och i strid med OECD:s regelverk exkluderats från att göra PISA-provet”. Det var den fråga som jag svarade på, och vid den tidpunkten fanns det inga uppgifter från någon myndighet som handlade om att elever medvetet skulle ha exkluderats från att göra PISA-provet, säger Anna Ekström.

Men ordet ”medvetet” är ju inte med i ditt svar. Oavsett vad frågan var så skriver du ”jag har inte haft några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder”. Men om du har tagit del av den här promemorian så stämmer ju inte det påståendet?

– Jag vill återigen betona att vid den tidpunkten så hade jag inte information från någon myndighet om att elever medvetet och i strid med OECD:s regelverk exkluderats från att göra PISA. Och det var den fråga som jag svarade på.

Men varför svarade du inte med ordet ”medvetet” då?

– Ja det var det jag menade. Och så här i efterhand kan jag inte gå tillbaka och dubbelkolla hur det kommer sig att det blev formulerat på exakt det sättet.

Men du säger ju uttryckligen att ”jag har inte haft några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder”. Det står ju i direkt motsatsförhållande till att du har haft den här promemorian. Det måste du väl ändå hålla med om?

– Nej jag håller inte med om det. Det som står i promemorian är en snabb analys baserad på den PISA-undersökning som hade släppts några timmar tidigare, med ett rikt statistiskt material. Och den snabba analysen reste frågetecken, framför allt när det gällde exkluderingsgraden. I analysen restes det varningsflagg för det, som jag följde upp genom att ställa frågor till Skolverket – frågor som gav mig tillfredsställande svar.

Så du sammanfattar alltså innehållet i den här promemorian som att det inte ens antyder att elever exkluderats på felaktiga grunder?

– Nej min slutsats när jag hade läst PM:et, var dels att de övergripande kunskapsresultaten stod sig, men också att det verkligen fanns anledning för mig att ställa frågor till Skolverket om exkluderingsgraden.

Men det finns ju beräkningar som visar att det inte går ihop rent statistiskt, det fanns inte så många nyanlända elever och så vidare. Det borde väl åtminstone kvalificera som antydningar om att det skett felaktiga exkluderingar?

– Min bedömning var och är att jag med ledning av den promemorian hade anledning att ställa frågor till Skolverket, och de frågorna gav mig tillfredsställande svar. De gjorde att jag med trygghet kunde svara på frågor om PISA-undersökningen.

Enda tecknet på misstag

Riksdagsmannens fråga till Ekström kom efter ett avslöjande i Expressen i början av juni förra året. Med anledning av samma artikel frågades Ekström i juni ut under en interpellationsdebatt i riksdagens kammare. 

Då hävdade hon att Expressens artikel var det enda tecknet på misstag i PISA-studiens genomförande:

– Enbart på basis av en tidningsartikel kommer åtminstone inte jag att skyldigförklara rektorer eller tala om att de har gjort fel, sa Ekström då.

Känns det inte som att du borde ha berättat om att det fanns såna här indikationer inifrån departementet?

– I den underlagsrapport som jag beställde och fick från tjänstemännen så fanns det inga som helst uppgifter om hur exkluderingarna hade gått till i praktiken ute på skolorna. Det var de uppgifterna i tidningen Expressen som var nya för mig. Jag har använt uppgifterna i den här promemorian på det sätt som man ska göra, att ställa kontrollfrågor till Skolverket och få säkerställt att arbetet har gått till på rätt sätt. Och de svar jag fick från Skolverket gjorde mig trygg i att jag kunde lita på Skolverkets PISA-rapport stod sig.

Men de svar du fick från Skolverket stämde ju inte?

– Ja efter Riksrevisionens rapport så måste jag konstatera att vi nu har uppgifter som gör att jag sätter ett frågetecken kring de svenska kunskapsresultaten i PISA. Och kanske framför allt då för utrikes födda elever, men ett frågetecken för kunskapsresultaten i PISA, säger Anna Ekström.

Ekström om Skolverkets påstående: ”Det stämmer inte”

Under torsdagen rapporterade Ekot om den pågående utredningen i riksdagens konstitutionsutskott rörande Anna Ekströms PISA-hantering. Specifikt gäller det att Skolverket själva misstänkt att det skett felaktig exkludering av utrikes födda elever i PISA 2018, vilket Expressen tidigare rapporterat om. 

Skolverket kommunicerade aldrig misstankarna offentligt, annat än i en fotnot långt ner i den officiella PISA-rapporten.

Skolverket säger till Ekot att Anna Ekström informerades dagen innan PISA-rapporten publicerades.

– Det stämmer inte, säger Anna Ekström. 

– Skolverket redovisade inte den noten, och påståendet att Skolverket skulle redovisat någon form av misstankar om för hög exkludering, det stämmer inte. Tvärtom har ju Skolverket under hela den här tiden varit extremt tydliga med att exkluderingen har gått rätt till.

Moderaternas kritik: ”Regeringen gör allt för att dölja det”

Kristina Axén Olin (M) om nya uppgifterna kring svenska PISA-studien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.