Expressen har i en serie på flera delar granskat överklassidyllen Djursholm norr om Stockholm.
I serien har lärare från stadsdelens framstående skolor, Viktor Rydbergs samskola och gymnasium, berättat om betygsinflation och föräldrar som kräver ständig uppmärksamhet.
– Jag har varit med om fall där elever fått höjt betyg trots att underlaget inte räcker. Det handlar om att föräldrarna ses som så pass mäktiga att man inte vågar gå emot dem, berättade en anonym lärare då.
Och om man jämför slutbetygen på Viktor Rydbergs gymnasium med elevernas betyg på nationella proven, så skiljer det sig åt. I större utsträckning än på andra likvärdiga gymnasieskolor i Stockholm, och ibland långt över rikssnittet, får eleverna här ett högre avgångsbetyg än provbetyg.
Fenomenet kallas glädjebetyg, något som utbildningsminister Anna Ekström (S) säger är oacceptabelt.
– Jag blir upprörd. I den svenska skolan ska man få betyg efter hur mycket man lär sig. Vilka påtryckningar ens föräldrar gör ska absolut inte avgöra betygen man får, säger hon.
Tveksamma diagnoser
I Expressens granskning berättar den tidigare eleven Johan Hammarberg om det stora antalet elever på skolan med dyslexi. I flera sammanhang har det spekulerats i om elever på VRG säger sig ha dyslexi för att få bättre förutsättningar under prov.

– Det var ett stående skämt bland vissa att det var många dyslektiker. Fem stycken kanske, bara i min klass. Det var jämnt fördelat på skolan. Alla klasser hade någon eller några med dyslexi, sa Johan Hammarberg då.
Vad tänker du när du läser om detta?
– Om det är så att det finns elever som får bättre förutsättningar vid provtillfället på grund av olika diagnoser som inte är helt riktiga, så är det otroligt orättvist. Inte minst mot de elever som faktiskt har till exempel dyslexi och behöver anpassningar för att visa vad de kan, säger utbildningsminister Anna Ekström.
”Vi föräldrar måste bete oss som vuxna”
Hon säger att regeringen redan ”gjort en hel del” för att komma åt problemet med för höga betyg. Bland annat har man ändrat i skollagen så att betygen på nationella proven ska väga tyngre vid betygssättning.
Och fler åtgärder är att vänta.
– Vi är på väg att införa ett system med extern bedömning, att en annan lärare än den som undervisar bedömer proven. Och vi har också tittat på att avidentifiera nationella proven, så att elever skriver proven anonymt, säger Anna Ekström.
– Om det fortsätter så här så kommer jag inte dra mig för att vidta fler åtgärder. Det är helt otillständigt att elever som kämpar och lärare som sätter rättvisa betyg kommer sämre ut än dom som har påtryckande föräldrar.
Hur ska man se till att det efterföljs ute i skolorna?
– Skolinspektionen ska granska hur skollagen följs. Men ett mycket stort ansvar ligger på huvudman och rektor och jag vill inskärpa deras ansvar. De har fått ett stort förtroende av samhället att driva skola och sätta betyg på elever, som avgör vad eleverna kan läsa vidare senare. Det förtroende ska dom bannemig leva upp till, säger utbildningsministern.
Hon lägger dock till att det inte bara är rektorn som har ansvar för situationen.
– Vi föräldrar, vi måste bete oss som vuxna. Vi måste respektera att det är läraren som sätter betyg. Föräldrar som trycker på för att det egna barnet ska få glädjebetyg gör fel.
– Jag vill uppmana lärare som är med om detta att kontakta Skolinspektionen. Detta behöver komma fram i ljuset, säger Anna Ekström.