"Utagera på andra barn ett sätt att dämpa sin ångest"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Den unga sexförövaren är ofta 13-14 år.

- Det är vanligen ett barn som är utanför och som tar kontakt med yngre barn, säger psykoterapeuten Börje Svensson vid Rädda barnens kriscentrum.

Psykoterapeuten Börje Svensson.
Foto: ISAKSSON LENNART

Barn som våldtar är inte ovanligt, enligt Börje Svensson, som behandlar både förövare och offer. 30 procent av alla sexövergrepp begås av personer under 18 år. Undersökningar visar att genomsnittsåldern bland de unga förövarna är 13-14 år. - Det är då hormonerna sprutar och killar brukar springa omkring och bröla könsord. Utagerandet med kompisarna blir en ventil för de starka inre krafterna, innan de har riktiga relationer med tjejer.

Makt eller ångest

 Men barn som är mobbade och mår dåligt söker sig till yngre lekkamrater. - En 13-åring som är utanför är lika sexuell. Att utagera på andra barn kan vara ett sätt att visa makt eller dämpa ångest, säger Börje Svensson. Utsatta barn vågar ofta inte berätta. - De idealiserar ofta äldre barn och känner skuld. Ibland är de hotade. En annan typ av förövare är den halvkriminella tonårskillen som saknar respekt för andra, enligt Börje Svensson. - Han drar runt på stan med ett kompisgäng och attackerar tjejer. 50 procent av dömda sexbrottslingar debuterar före 18 års ålder.  Börje Svensson ser tidig vård som ett sätt att förhindra en framtida förövarkarriär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.