Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Usman kan utvisas – tog inte ut alla semesterdagar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
För sju år sedan kom Usman Asif och hans fru och dotter till Sverige. Han skulle då studera datavetenskap vid Mälardalens högskola i Västerås på magisternivå.
Foto: PRIVAT
När Usman Asif, efter fyra års arbete, skulle ansöka om permanent uppehållstillstånd fick han meddelandet om att han skulle utvisas. För att han inte tagit ut alla semesterdagar.
Foto: PRIVAT

Usman Asif kommer från Pakistan, men har bott i Sverige i sju år och har ett toppjobb inom IT-branschen. 

Men nu kan han utvisas – för att han tog för lite semester förra året, rapporterar SvD.

För sju år sedan kom Usman Asif och hans fru och dotter till Sverige. Han skulle då studera datavetenskap vid Mälardalens högskola i Västerås på magisternivå. 

Han arbetar i dag vid IT-bolaget Sellbranch i Stockholm, som är officiell partner med Yahoo och Twitter i Norden, och är en uppskattad och enligt bolaget ovärderlig resurs. Hans fru har fått studieplats vid Lunds universitet och paret har även en son som är född i Sverige. Men när Usman så, efter fyra års arbete, skulle ansöka om permanent uppehållstillstånd fick han meddelandet om att han skulle utvisas.

– Det är helt fel, säger Asif som blev förbluffad när han fick höra orsaken.


LÄS ÄVEN: Aliyya fick toppbetyg i alla ämnen – utvisas 


Han hade inte tagit ut tillräckligt med semesterdagar. Han hade endast tagit ut nio dagar av 30 förra året. Något han kommit överens med bolaget om och stämt av med facket.

– Min och min frus plan var att spara de här dagarna och resa till Pakistan för en längre tid det här året.

Vill inte lämna Sverige

Han säger att det här är något Migrationsverket inte nämnt tydligt någonstans och har nu skickat in en skrivelse till myndigheten där han ifrågasätter beslutet. 

– Jag känner till de här lagarna väl. Jag tar det lugnt, jag är en fighter. 


LÄS ÄVEN: Frisören Babak, 29, utvisas efter missen 


Han säger att han har möjlighet att ta ett jobb i Danmark eller Norge, men han vill inte lämna Sverige där både han och familjen fått rötter.

– Det är grejen, du deporterar inte bara en person, utan en hel, och högutbildad, familj.

Fortsätter striden

Asif, som har dubbel magister examen och vars fru även har en magister från Pakistan, säger att det man gör med dessa bestämmelser är att tömma Sverige på kompetent, utbildat folk.

– Mitt mål är att ta upp den här frågan och belysa det, säger han och bedyrar att han inte kommer ge upp.

– Jag kommer fortsätta striden för allihopa. Även om jag måste flytta till ett annat land, så ska jag kämpa. Jag tar det till rätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.