För sju år sedan kom Usman Asif och hans fru och dotter till Sverige. Han skulle då studera datavetenskap vid Mälardalens högskola i Västerås på magisternivå. Foto: PRIVATFör sju år sedan kom Usman Asif och hans fru och dotter till Sverige. Han skulle då studera datavetenskap vid Mälardalens högskola i Västerås på magisternivå. Foto: PRIVAT
För sju år sedan kom Usman Asif och hans fru och dotter till Sverige. Han skulle då studera datavetenskap vid Mälardalens högskola i Västerås på magisternivå.  Foto: PRIVAT
När Usman Asif, efter fyra års arbete, skulle ansöka om permanent uppehållstillstånd fick han meddelandet om att han skulle utvisas. För att han inte tagit ut alla semesterdagar. Foto: PRIVATNär Usman Asif, efter fyra års arbete, skulle ansöka om permanent uppehållstillstånd fick han meddelandet om att han skulle utvisas. För att han inte tagit ut alla semesterdagar. Foto: PRIVAT
När Usman Asif, efter fyra års arbete, skulle ansöka om permanent uppehållstillstånd fick han meddelandet om att han skulle utvisas. För att han inte tagit ut alla semesterdagar. Foto: PRIVAT

Usman kan utvisas – tog inte ut alla semesterdagar

Publicerad

Usman Asif kommer från Pakistan, men har bott i Sverige i sju år och har ett toppjobb inom IT-branschen. 

Men nu kan han utvisas – för att han tog för lite semester förra året, rapporterar SvD.

För sju år sedan kom Usman Asif och hans fru och dotter till Sverige. Han skulle då studera datavetenskap vid Mälardalens högskola i Västerås på magisternivå. 

Han arbetar i dag vid IT-bolaget Sellbranch i Stockholm, som är officiell partner med Yahoo och Twitter i Norden, och är en uppskattad och enligt bolaget ovärderlig resurs. Hans fru har fått studieplats vid Lunds universitet och paret har även en son som är född i Sverige. Men när Usman så, efter fyra års arbete, skulle ansöka om permanent uppehållstillstånd fick han meddelandet om att han skulle utvisas.

– Det är helt fel, säger Asif som blev förbluffad när han fick höra orsaken.

 

LÄS ÄVEN: Aliyya fick toppbetyg i alla ämnen – utvisas 

 

Han hade inte tagit ut tillräckligt med semesterdagar. Han hade endast tagit ut nio dagar av 30 förra året. Något han kommit överens med bolaget om och stämt av med facket.

– Min och min frus plan var att spara de här dagarna och resa till Pakistan för en längre tid det här året.

Vill inte lämna Sverige

Han säger att det här är något Migrationsverket inte nämnt tydligt någonstans och har nu skickat in en skrivelse till myndigheten där han ifrågasätter beslutet. 

– Jag känner till de här lagarna väl. Jag tar det lugnt, jag är en fighter. 

 

LÄS ÄVEN: Frisören Babak, 29, utvisas efter missen 

 

Han säger att han har möjlighet att ta ett jobb i Danmark eller Norge, men han vill inte lämna Sverige där både han och familjen fått rötter.

– Det är grejen, du deporterar inte bara en person, utan en hel, och högutbildad, familj.

Fortsätter striden

Asif, som har dubbel magister examen och vars fru även har en magister från Pakistan, säger att det man gör med dessa bestämmelser är att tömma Sverige på kompetent, utbildat folk.

– Mitt mål är att ta upp den här frågan och belysa det, säger han och bedyrar att han inte kommer ge upp.

– Jag kommer fortsätta striden för allihopa. Även om jag måste flytta till ett annat land, så ska jag kämpa. Jag tar det till rätten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag