Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Usch, vilken fuling!

Juryn bestod av Eric Gustafson, Jan-Erik "Rit-Ola" Garland, Åke Skiöld och Gert Engström.
Knallhatten och Daisy Mae.
Svenska
Sten Berglind.

Världens fulaste

kvinna. Kan man ha en tävling om det? Expressen kunde och vi var inte ensamma. 400 dagstidningar över hela Amerika hade just haft samma tävling. En halv miljon läsare skickade där in teckningar på den värsta kvinnan de kunde tänka sig och likadant gjorde 3 324 svenska tecknare, då Expressen utlyste tävlingen här hemma. Resultatet blev förstås hiskligt. I Amerika, likaväl som i Sverige. En sällan skådad kavalkad av trynen så förskräckliga att blodet kunde frysa till is hos vilken fruntimmerskarl som helst. Hennes namn - "Lena Hyena".

Alltihop började

som ett hugskott i Knallhatten, en omåttligt populär serie, tecknad av geniet Al Capp med början 1934. I USA följdes Knallhattens öden och äventyr av miljoner läsare, liksom vackra Daisy Maes alltid lika fruktlösa försök att få honom fast. Den 15 december 1946 introducerades Knallhatten i Expressen och i och med det blev han snabbt en angelägenhet också här, hur äppelkäck och amerikanskt hill-billy han än må ha förefallit. Men det fanns ett problem. Allt fler läsare ansåg att kvinnorna kring Knallhatten var alltför tama. Al Capp försökte med både "Håriga Hanna", "Skridsko-Sally" och "Nagel-Nelly". Men det räckte inte. Läsarna krävde nånting värre.

Det var då Al Capp

uppfann en tidningstecknare som kallas Lester Gouch, ett namn som anspelade på killen som ritade Dick Tracy - Chester Gold. Också Dick Tracy gick förresten som serie i Expressen. Samtidigt med Knallhatten, dessutom. Hur som helst - Lester Gouch skickas till det mystiska landet Slobbovia. Det är där "Lena Hyena" bor - den mest vederstyggliga kvinna som någonsin har existerat. Och vederstygglig är hon. En skakad Lester Gouch kastas i fängelse, sedan han vägrat gifta sig med henne. Knallhatten träder in i hans ställe och blir den förste som över huvud taget klarar av att möta henne ansikte mot ansikte. Problemet är att läsarna aldrig får göra det - något som Al Capp länge försökte förklara med att det skulle vara ett brott mot mänskligheten att visa en så ful människa på bild. Men det godtog inte läsarna. De krävde att få se hur ful hon egentligen var, teckningar med förslag började strömma in till tidningarna och så föddes idén till en tävling.

I juryn satt

Frank Sinatra, Boris Karloff och Salvador Dali. De fick en halv miljon teckningar att titta på. I Expressens jury här hem ma i Sverige satt skådespelaren Eric Gustafson, Jan-Erik "Rit-Ola" Garland, Expressen-tecknaren Åke Skiöld och tidningens bildredaktör Gert Engström. Alla undkom oskadda, även om Eric Gustafson lär ha svimmat efter att ha tvingats titta på 1 113 "Lena Hyena". Sammanlagt inkom 3 324 förslag från Expressens läsare, det ena mer motbjudande än det andra.

Vinnare blev

Sixten Norrbo i Stockholm, vars "Lena Hyena" måste anses vara väl så ful som käringen som vann i Amerika. En som minns tävlingen och tycker det skulle vara trevligt att se henne en gång till är Calle Meijer i Umeå, trogen Expressenläsare som menar att Knallhatten är den bästa serie som tidningen någonsin har publicerat. Säger du det så, Calle. Här har du henne. Vinnaren, den absolut fulaste kvinnan i världen, som Sixten Norrbo såg henne. Tilläggas skall att Knallhatten slapp undan med blotta förskräckelsen, för att till slut gifta sig med flickan hela dan - Daisy Mae.

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Lärarinna ville lämna sin familj för tioåriga eleven

Inför rätta för sexofredande mot pojken • ”Vill att det ska vara han och jag mot världen”

Vigseln och våldet: Triangel- dramat kring mördade Lena

Vigde misstänkte mördaren • Hemliga relationen • Dödad med 17 slag

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.